Site icon

Secţiile Spitalului de Psihiatrie de pe str. Mihai Eminescu se mută în Schei. Lumea este nemulţumită/ Cum justifică Consiliul Judeţean această decizie?

Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie Braşov, care funcţionează în sistem pavilionar de mulţi ani, cu secţiile II şi III de Psihiatrie într-o clădire închiriată pe strada Mihai Eminescu, a relocat , la sediul central de pe strada Prundului, toți bolnavii psihic. Este o mişcare pe care mulţi braşoveni nu o agreeaza, mai ales din rândul celor care locuiesc în zonă sau care au copii care învaţă la unităţile şcolare din centrul vechi (la Colegiul „Andrei Șaguna” sau Liceul „Andrei Mureşianu”, de exemplu). De asemenea, mutarea este evident în detrimentul a sute de pacienți, din ambele patologii, neurologie sau psihiatrie. Vom detalia în continuarea articolului. 

În schimb, reprezentanții Consiliului Judeţean Brașov, în coordonarea căruia se află spitalul, precum şi managementul unităţii spitalicești, susţin că este soluţia cea mai bună în acest moment. Deși au primit un referat de la 8 medici din spital, care explică foarte clar de ce aceasta nu este o soluție bună, responsabilii din Consiliul Județean s-au spălat pe mâini. Iar ceva explicații au venit doar după ce Monitorul Expres a dezvăluit, vineri, în exclusivitate, situația extrem de tulbure de la Spitalul de Psihiatrie și Neurologie Brașov.

Contractul de închiriere a clădirii de pe str. Mihai Eminescu expiră la sfârşitul lunii

Mutarea celor două secţii de Psihiatrie – cronici din imobilul de pe strada Mihai Eminescu la sediul central al spitalului, de pe strada Prundului, vine în contextul în care la finele acestei luni expiră contractul de închiriere a pavilionului. Această mutare vine şi cu o scădere vizibilă a numărului de paturi, avizată deja, fără nicio problemă, de Direcţia de Sănătate Publică Braşov. 

 „Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov a solicitat în regim de urgenţă obţinerea avizului temporar al DSP privind reducerea numărului de paturi de spitalizare continuă şi de zi, ca urmare a mutării secţiilor din clădirea pentru care Consiliul Judeţean a plătit chirii de ordinul a sutelor de mii de euro începând cu anul 2013, în spaţiile identificate şi pregătite de conducerea unităţii medicale în sediul de pe strada Prundului. Secţiile mutate totalizau 120 de paturi de spitalizare continuă şi 4 pentru spitalizare de zi, iar în noile spaţii vor fi disponibile 32 de paturi pentru Secţia Psihiatrie II, 35 de paturi pentru Secţia Psihiatrie III şi 6 paturi la Compartimentul Psihiatrie Cronici”, se arată în explicaţia prezentată de Consiliul Judeţean Braşov.

Tot CJ susţine că „această reorganizare a activităţii Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, odată cu expirarea contractului de închiriere între Consiliul Judeţean şi proprietarul clădirii de pe strada Eminescu, este realizată exclusiv în beneficiul pacienţilor cu patologii psihiatrice şi neurologice”.

Pe de altă parte, managementul Spitalului de Psihiatrie şi Neurologie anunţă că, în contextul acestei reorganizări, urgenţele neurologice, care până acum erau preluate, în mare parte, de secţia de pe strada Prundului, vor fi trimise, de acum, direct la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unde există, de asemenea, o secţie de Neurologie.

„La nivelul conducerilor Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie şi Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă s-a convenit o modalitate de colaborare în ceea ce priveşte urgenţele neurologice, astfel încât ele să fie preluate în mare parte de către Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean şi tratate în cadrul acestuia”, după cum a transmis Consiliul Judeţean Braşov. „Soluţia reorganizării secţiilor clinice prin relocarea celor de psihiatrie este cea mai bună. Toate cele trei specialități medicale ale spitalului – psihiatrie, neurologie și recuperare – la care se adaugă laboratorul și imagistica vor beneficia în perioada următoare de suportul necesar unei bune desfășurări a activității medicale. În consecință, consider că nevoile și cerințele medicale ale Județului Brașov impun măsuri urgente, importante, inspirate și realiste pentru a oferi drepturi egale pentru toți pacienții, indiferent de afecțiunea de care suferă”, a precizat Petru Iftene, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov.

De ce nu va fi nicidecum mai bine pentru pacienții brașoveni. ”Inspirația” managerului, tradusă în date ”reci”

Reamintim cititorilor ce spun cei de la Consiliul Județean : „această reorganizare a activităţii Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, odată cu expirarea contractului de închiriere între Consiliul Judeţean şi proprietarul clădirii de pe strada Eminescu, este realizată exclusiv în beneficiul pacienţilor cu patologii psihiatrice şi neurologice”. Iată de ce considerăm că această explicație este doar o încercare de a arunca praf în ochii celor care nu știu exact ce se întâmplă în acest spital, odată cu această mutare, care nu va fi, sub nicio formă, în beneficiul pacienților :

 

Exit mobile version