Traseul Autostrăzii Brașov – Bacău, discutat la Prefectura Brașov. 662 oameni au semnat petiția prin care cer ca autostrada să nu treacă prin satul Podu Oltului

  După dezbaterea publică din satul Podu Oltului, organizată de Primăria Hărman, pentru a discuta cu oamenii despre traseul Autostrăzii Brașov – Bacău, subiectul a fost discutat joi și  la prefectura Brașov.  La întâlnirea de la Brașov, solicitată de Primăria Hărman și organizată de prefectul Cătălin Văsii, au participat primarul comunei Hărman, Onorel Velican, reprezentantul cetățenilor din satul Podu Oltului (aparținător acestei comune), Alin Olărescu, și reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) -Adrian Udeanu, șef departament, Ionuț Urecheatu, manager de proiect, Liliana Horga, director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov.  Au participat, de asemenea, subprefectul Ambrus Izabella Agnes, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Constantin Todorică Șerban, și președintele Autorității Teritoriale de Ordine Publică Brașov, Ciprian Sterpu.

Întâlnirea de la Prefectura Brașov a avut loc în condițiile în care 662 de locuitori ai satului Podu Oltului au semnat o petiție împotriva trecerii traseului autostrăzii pe teritoriul satului.

Conform unui comunicat al Prefecturii Brașov, în timpul întâlnirii, preprezentanții CNAIR au prezentat procedura de stabilire a traseului autostrăzii Brașov-Bacău, care a inclus întâlniri cu reprezentanții Instituțiilor Prefectului și consiliilor județene din județele care vor fi tranzitate de această autostradă, cu primarii din localitățile aflate pe traseu, cu autoritățile teritoriale implicate în procesul de avizare și aprobare a proiectului, precum și cu reprezentanții asocierii care a câştigat contractul pentru proiectarea autostrăzii.

„Am acționat în conformitate cu prevederile legale în vigoare, am parcurs pașii care ne-au fost solicitați de finanțator – Comisia Europeană – și de Programul JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions – Asistenţă comună pentru susţinerea proiectelor în regiunile europene) și am ținut cont de observațiile primite din partea unităților administrativ-teritoriale consultate; de altfel, avem avize emise de acestea. Forma finală a traseului  autostrăzii a fost stabilită după consultările pe care le-am avut anul trecut cu autoritățile administrației publice locale. Suntem deschiși la dialog, așa cum am fost și până acum, dar regretăm că s-a ajuns în acest punct acum, după doi ani în care s-a muncit la acest proiect, perioadă în care s-ar fi putut formula și obiecțiile care s-au formulat acum cu privire la traseu. Am avut un acord asupra traseului, iar acum, după doi ani, s-a ivit un dezacord, care poate avea un impact negativ asupra proiectului. În plus, petiția semnată de locuitori ai satului Podu Oltului conține unele informații false, cum este aceea că pentru construcția autostrăzii s-ar demola peste 50 de case din acest sat, că ar fi afectate și distruse parțial digurile de protecție ce înconjoară și apără localitatea împotriva inundațiilor sau că ar fi izolată o parte a satului și afectate posibilitățile de deplasare a locuitorilor spre proprietățile agricole. Nici vorbă de așa ceva! Nu dorim să facem rău nimănui, ci să derulăm o investiție care va genera dezvoltare regională și care este strict monitorizată de finanțator, respectiv Comisia Europeană. Repet, suntem deschiși dialogului, punct cu punct, și vom analiza doleanțele semnatarilor petiției”, au afirmat reprezentanții CNAIR.

Pe de altă parte, reprezentantul cetățenilor din Podu Oltului, Alin Olărescu, care este și unul dintre inițiatorii petiției, a declarat că „nu acuzăm CNAIR, faptul că reprezentanții acesteia dau dovadă de deschidere este probat de prezența aici, dar și de întrevederea pe care am avut-o cu directorul general al companiei, cu care am discutat despre acest subiect. Nu dorim să găsim vinovați, scopul nostru este să se facă pași spre o soluție ca autostrada să nu treacă prin satul Podu Oltului”. 

La final, prefectul Mihai Cătălin Văsii a că „a fost o întâlnire în care s-a manifestat disponibilitatea părților la dialog și la o abordare flexibilă. Urmează o analiză la nivelul CNAIR, iar apoi vom mai avea o întâlnire la Instituția Prefectului, pentru a încerca să armonizăm condiționalitățile proiectului cu doleanțele locuitorilor din Podu Oltului”. 

Reamintim că traseul acestei autostrăzi este contestat și de locuitori din județul Covasna. 

Localnicii nemulţumiţi din Covasna şi Braşov ar putea schimba traseul A13 Braşov – Bacău

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.