Un investitor și-a cumpărat stradă în cartierul Tractorul. Primăria Brașov ar răscumpăra terenul spre zona cu 500 de apartamente, dar numai în anumite condiții

Liderii de grupuri politice din Consiliul Local  Braşov promit că vor face demersurile pentru includerea în bugetul municipiului, a sumei necesare pentru evaluarea şi ulterior achiziţia sectorului din strada Emanoil Bernfeld, cuprins între străzile Ioan V. Socec şi Ştefan Baciu. Respectivul sector are în jur de 150 – 200 de metri lungime şi aparţine, în prezent, unei persoane private care l-a cumpărat pe 20 decembrie 2021. Promisiunea a fost „smulsă” de către reprezentanţi ai PMP, care au intervenit în această problemă semnalată de mai mulţi locatari din cartier.

Sectorul privat are până în 200 de metri lungime

Strada Emanoil Bernfeld, situată în cartierul Tractorul, deserveşte o zonă în care se află aproximativ 500 de apartamente. Din cauză că a fost în proprietate privată acest sector de drum, Municipalitatea nu a putut interveni până acum să facă amenajări la fel ca pe alte străzi publice din cartier. În această speţă a intervenit şi PMP, care alături de locatarii din zonă a demarat, la sfârşitul anului trecut, un proces de strângere de semnături pentru a determina Municipalitatea să intervină şi să cumpere sectorul de drum, scos la licitaţie de ANAF. Preşedintele asociaţiei de proprietari Tractorul-Avantgarden, Adi Valentin Tronaru (care spune că nu este membrul niciunui partid), spune însă că, cel puţin la nivelul executivului Primăriei, petiţia nu a fost luată în seamă, documentul trimis online neprimind nici măcar un număr de înregistrare.

„În zonă sunt aproximativ 500 de apartamente și, pentru a ajunge acasă, oamenii merg prin noroi sau praf, pe o stradă care nu este iluminată. De asemenea, această stradă este utilă și celor care vor să ajungă la unitățile de învățământ sau la piața agroalimentară din Tractorul. De-a lungul anilor, noi am depus numeroase sesizări la Primăria Brașov, solicitând ca acest sector de stradă să fie iluminat și asfaltat, dar nu am primit niciun răspuns”, a explicat reprezentantul asociației de proprietari.

Mai nou, reprezentanţii PMP spun că au ales o altă abordare pentru a se asigura că problema va fi rezolvată, prin expropriere.

„Am solicitat liderilor grupurilor de consilieri locali, prin adrese scrise, în 17 ianuarie, să facă demersurile necesare pentru includerea în bugetul local pe anul 2022 suma necesară exproprierii acestui sector de stradă”, a declarat secretarul general al PMP Brașov, Silviu Ambrus, care a precizat că petiția din decembrie a fost semnată de aproximativ 140 de persoane și încă este deschisă.  Petiția inițială, prin care se solicita Primăriei Brașov să se înscrie la licitația din decembrie, pentru achiziţia sectorului din str. Emanoil Bernfeld, a fost actualizată în luna ianuarie a acestui an. „Dorim ca Primăria Brașov să îl exproprieze pe proprietar și apoi să amenajeze strada corespunzător”, se arată în textul actualizat al petiției.

Allen Coliban: „Avem posibilitatea exproprierii pentru caz de utilitate publică”

Primăria Braşov nu s-a înscris în decembrie la licitaţie, considerând că procedură are un caracter speculativ. Primarul Allen Coliban susţine că Municipalitatea ar fi fost interesată să meargă la licitaţie, însă în limita unei sume dictate în urma unei evaluări realizate de primărie, pentru sectorul privat din strada Emanoil Bernfeld.

„Din păcate, cu caracter speculativ, un investitor privat a mers cu valoarea licitată și a încheiat această achiziție. Există mai multe proceduri juridice pe care le avem în calcul. Vom avea o discuție cu noul proprietar, pentru a vedea care sunt pretențiile sale. De asemenea, avem și posibilitatea exproprierii pe caz de utilitate publică la valoarea rezultată din evaluare, undeva la un sfert din prețul solicitat la licitație”, a declarat Allen Coliban. Primarul a dat asigurări că va verifica şi traseul petiţie, pentru a vedea de ce documentul înregistrat de preşedintele asociaţiei de proprietari nu a primit un răspuns şi un număr de înregistrare.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.