Primăria municipiului Brașov a semnat azi acordul de colaborarea cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ioan Mincu” din Bucureşti, în municipiu urmând să fie pregătiţi viitorii specialişti în urbanism.
Potrivit decanului Facultăţii de Urbanism, Claudiu Runceanu, acordul cadru prevede trei aspecte: pe de o parte, implicarea studenţilor în ani terminali în serviciile de urbanism ale administraţiei publice locale, prin practica de specialitate la Primăria Braşov, şi asigurarea specialiştilor din Serviciul de Urbanism al primăriei şi serviciile subordonate, prin programe de formare continuă – aceste două urmând să fie puse în aplicare chiar din această primăvară.
În ceea ce priveşte practica de specialitate la serviciile tehnice şi de urbanism ale Primăriei, reprezentanţii Universităţii spun că, pentru început s-a luat în discuţie posibilitatea de trimitere la Braşov, a unui număr de zece studenţi din anii terminali, din 25 care şi-au arătat interesul.
Planul este ca aceştia să ajungă la Serviciul de Urbanism al Primăriei în luna martie. Deocamdată, cele două părţi discută detaliile modului în care se va pune în aplicare acest aspect al parteneriatului, pentru a se stabili cine şi ce atribuţii şi responsabilităţi îşi asumă.
Program de master, dar nu în acest an: “Cel mai probabil, din 2023”
În al treilea rând , acordul de colaborare prevede crearea unui program de Master în urbanism, care să aibă loc la Braşov. Acest program nu va putea fi pus în aplicare din acest an, ci cel mai devreme în 2023, după cum a precizat Claudiu RUnceanu, în contextul în care programul de master prppus de Facultatea de Urbanism a Universităţii de Arhitectură „Ioan Mincu” nu este încă acreditat.
„Procesul de acreditare a masterului este în plină desfăşurare – el presupune evaluare periodică a domeniului de master Urbanism, astfel că este posibil să nu îl putem pune în aplicare de anul acesta. Sunt etape independente de fiecare dintre noi. Acreditarea depinde de ARACIS, alocarea numărului de locuri, de Ministerul Educaţiei, dar vom face tot ce ne stă în putinţă ca aceste programe să se desfăşoare cât mai curând”, a declarat decanul Facultăţii de Urbanism.
Acesta a adăugat că, în urma unei analize serioase, facultatea va decide dacă va veni cu un număr de 25 sau 30 de locuri pentru masterul de Urbanism de la Braşov, câte dintre ele vor fi subvenţionate şi câte cu taxă.
Programul de master în Urbanism propus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism din Bucureşti va fi unul de zi, care se va desfăşura la Braşov şi la care va putea avea acces o gamă largă de absolvenţi licenţiaţi, printre care urbanişti, economişti, sociologi, ingineri de diferite specalităţi sau geografi, de exemplu.