Iranul a tras 12 rachete balistice asupra consulatului SUA din Erbil (Irak)

Iranul a tras 12 rachete balistice asupra consulatului SUA din Erbil (Irak). Aacurile cu rachete care au lovit duminică Erbil, capitala regională kurdă din nordul Irakului, au fost lansate din Iran, a declarat un oficial american pentru Reuters, fără a oferi mai multe detalii.

O duzină de rachete balistice au lovit Erbil duminică la ora 01.00 noaptea, vizând noua clădire a consulatului american și zona rezidențială învecinată, dar au provocat doar pagube materiale, iar un civil a fost rănit, a declarat duminică ministerul de interne kurd.

Un corespondent al televiziunii de stat iraniene cu sediul în Irak a susținut că rachetele vizau „baze israeliene secrete”.

Nu a existat nicio revendicare oficială a responsabilității sau alte detalii disponibile. Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a calificat acest atac drept „scandalos”, dar a precizat că niciun american nu a fost rănit și că nu au existat pagube la instalațiile guvernamentale americane din Erbil.

Forțele americane staționate la complexul aeroportului internațional din Erbil au fost în trecut sub tirul unor atacuri cu rachete și drone pe care oficialii americani le atribuie unor miliții aliate cu Iranul, dar nu au mai avut loc astfel de atacuri de câteva luni.

Ultima dată când rachete balistice au fost îndreptate împotriva forțelor americane a fost în ianuarie 2020 – fiind represalii iraniene pentru uciderea de către SUA, la începutul acelei luni, a comandantului său militar Qassem Soleimani pe aeroportul din Bagdad.

Niciun membru al personalului american nu a fost ucis în atacul din 2020, dar mulți au suferit răni la cap.

Irakul și Siria vecină sunt în mod regulat scena unor violențe între Statele Unite și Iran. Milițiile islamiste șiite susținute de Iran au atacat forțele americane din ambele țări, iar Washingtonul a ripostat ocazional cu lovituri aeriene.
 
 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.