Premierul Croației a criticat sâmbătă lipsa de reacție a NATO, după ce o dronă militară lansată „de pe teritoriul Ucrainei” s-a prăbușit în Zagreb, după ce a trecut prin Ungaria și România, și ele membre ale Alianței Nord-Atlantice.
„Este evident că reacția nu a fost bună, nici estimarea nivelului de pericol, nici comunicarea cu alte țări într-un mod prompt și rapid (…) Acesta este un incident care nu trebuie repetat”, a declarat premierul croat Andrej Plenkovic, citat de AFP.
Părțile rusă și ucraineană susțin că nu este a lor
Drona s-a prăbușit joi seară într-un parc situat la șase kilometri de centrul Zagrebului, lângă un campus universitar care găzduiește 4.500 de studenți și la aproximativ 200 de metri de o zonă rezidențială, fără a provoca victime.
Patruzeci de mașini parcate au fost avariate.
Potrivit premierului croat, este vorba de o dronă de recunoaștere de fabricație sovietică, folosită în anii 1970 și 1980.
„Nu știm cui a aparținut… părțile rusă și ucraineană susțin că nu este a lor”, a spus el, adăugând că elementele care vor fi descoperite în timpul anchetei ar putea oferi acest răspuns.
Premierul croat a cerut „întărirea și intensificarea cooperării” în astfel de situații din cadrul NATO. Potrivit autorităților croate, aeronava s-a aflat în spațiul aerian ungar pentru aproximativ 40 de minute, fără ca Croația să fie alertată.
„Acesta este spațiul aerian NATO, românesc, maghiar și croat și nu mai putem tolera o astfel de situație. Nu ar trebui să se repete. Aceasta a fost o amenințare evidentă la care ar fi trebuit să reacționeze”, a spus Plenkovic.
Un oficial NATO a declarat vineri pentru AFP că „apărarea integrată aeriană și antirachetă a Alianței a urmărit traiectoria unui obiect care s-a prăbușit apoi la Zagreb”.
Crater de trei metri
Zagreb, joi seara. În jurul orei 23.00, o bubuitură puternică a zguduit cartierul Jarun. Locuitorii au fugit din case, unii petrecând noaptea în aer liber. Nu au fost răniți, însă unele mașini parcate au fost grav avariate.
A rămas în urmă un crater de trei metri lățime și un metru adâncime, ca și resturi împrăștiate pe o mare suprafață.
Fotografiile facute dupa accident arată și două parașute prinse în copacii din apropierea locului exploziei.