Noul campus al Universității Transilvania din Brașov așteaptă autorizația de construire. Investiția este realizată de Compania Națională de Investiții

Universitatea „Transilvania” Brașov aşteaptă emiterea autorizaţiei de construire pentru un nou campus universitar pe care îl are în plan pentru zona aflată în spatele Aulei „Sergiu T. Chiriacescu” de pe strada Traian Grozăvescu. Rectorul universității, Ioan Vasile Abrudan a anunțat că documentaţia a fost depusă încă din luna ianuarie.

„Au fost solicitate unele clarificări, iar acestea au fost transmise. Acum așteptăm ca această autorizație să fie emisă”, a precizat rectorul.  

Proiectul pentru un nou campus, în zona Aulei a fost propus de Universitate Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) încă din 2018, iar în 2020 au fost aprobaţi şi indicatorii tehnico-economici, investiţia fiind  estimată la 42,034 milioane lei.

Cofinanțarea universității va fi de aproximativ 2 milioane lei

Astfel, proiectul va fi implementat de CNI, cu fonduri de la Ministerul Lucrărilor Publice, care va contribui cu 39,985 milioane lei, Universitatea Transilvania urmând să asigure o cofinanţare de 2,049 milioane lei. Implementarea proiectului ar urma să dureze 22 de luni de la momentul atribuirii contractului de proiectare şi execuţie.

Cum va arăta campusul

Tema de proiectare aprobată în 2017-2018 a inclus şi construirea unor spaţii de cazare, alimentaţie publică, parcaje (34 de locuri de parcare la subsol), spaţii tehnice.
Potrivit proiectului propus de Universitatea „Transilvania“, în spatele Aulei, în locul actualei parcări, va fi construit un nou cămin, pe 1.200 de metri pătraţi, cu 103 de camere, dintre care una pentru persoanele cu dizabilități, într-o clădire nouă care să aibă 4 sau 6 niveluri. Capacitatea de cazare va fi de 206 locuri, în fiecare cameră urmând să fie cazate câte două persoane. Fiecare cameră va avea baie proprie, dar și balcon. Căminul va mai avea un spaţiu multifuncţional, cabinet medical, sală de lectură, spălătorie şi uscătorie, sală de mese şi alte facilităţi necesare studenţilor. În exterior sunt prevăzute trotuare, rasteluri pentru biciclete, platformă pentru colectarea deşeurilor, zone de acces auto şi spaţii verzi.

Întreaga zonă trebuie resistematizată

Proiectul din zona Aulei va aduce însă şi unele noutăţi din punct de vedere al circulaţiei în zonă. Noul sens giratoriu care va apărea la această intersecţie, va asigura accesul auto de pe străzile Traian Grozăvescu şi Mihai Viteazu direct spre Castanilor şi 13 Decembrie. În prezent, şoferii care vin de pe strada Traian Grozăvescu sau de pe strada Mihai Viteazu şi vor să ajungă spre Tractorul sau spre Steagu, sunt obligaţi să facă dreapta şi să ocolească pe strada Grădinarilor sau pe Vlad Ţepeş şi să întoarcă apoi pe 15 Noiembrie până la Patria. Cu această ocazie ar urma să se redeseneze şi parcările de pe strada Iuliu Maniu, pe latura dinspre secţia de Poliţie, unde vor fi aşezate „în spic“. În zonă vor apărea mai mult „insule“ verzi, după această resistematizare, cu atât mai mult cu cât proiectul va fi corelat şi cu planul de descoperire a canalului Timiş, pe strada Castanilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.