Site icon

Nuclearelectrica va finaliza preluarea uzinei de la Feldioara. Care vor fi efectele

​Guvernul a adoptat vineri o ordonanță care va permite finalizarea achiziției uzinei Feldioara de către Nuclearelectrica îm perioada imediat următoare, a anunțat vineri ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Potrivit ministrului, ordonanța adoptată a vizat finalizarea inventarului privind toate imobilele companiei Naționale a Uraniului. 

“Este o ordonanță foarte importantă, pentru că fără această intabulare nu se putea trece la finalizarea circuitului integrat nuclear în România. Odată cu aprobarea acestei Ordonanțe putem finaliza achiziția uzinei Feldioara de către Nuclearelectrica, care va beneficia atât de posibilitatea de explorare a minereului de uraniu, de procesare a acestuia la Feldioara și evident fabricarea combustibilului și producerea de energie electrică nucleară.”, a declarat Virgil Popescu.

Guvernul a decis vineri exceptarea repartizării la bugetul de stat a 90% din profitul de stat al Nuclearelectrica și Romgaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri pe Facebook adoptarea a două hotărâri privind Nuclearelectrica și Romgaz:

“Am adoptat două hotărâri privind exceptarea repartizării la bugetul de stat, pentru exercițiul financiar al anului 2021, sub formă de dividende, a unei cote de 90% din profitul contabil al Societăţii Naţionale Nuclearelectrica S.A. și al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale ROMGAZ S.A. rămas după deducerea impozitului pe profit, fiind stabilită o cotă de 50%. Cele două companii au proiecte importante de investiții (reactorele 3 și 4, începerea exploatării gazelor din Marea Neagră – perimetrul Neptun Deep) și ne asigurăm că au și resursele financiare necesare”, a spus ministrul.

Guvernul va lua doar 50% din profitul Nuclearelectrica și Romgaz, pentru a le lăsa bani și de investiții. Obligația de a vira cota de 50% din profitul contabil la bugetul de stat era prevăzută în lege încă din anul 2001, însă în Ordonanța de urgență nr. 3 din 26 ianuarie 2022 când s-a stabilit schema de compensare la energie și gaze s-a introdus obligația virării de minimum 90% din profit, Guvernul încercând astfel să facă rost de bani pentru a deconta furnizorilor de energie și gaze reducerile de preț din facturi.

La Nuclearelectrica statul român este acționar majoritar cu peste 80% din capitalul social al acesteia, iar la Romgaz statul deține peste 70% din capitalul social.

Ce investiții și-a propus Nuclearelectrica pentru perioada 1 iulie 2020 – 1 iulie 2025

În cazul Nuclearelectrica, retehnologizarea unităților nucleare existente și construcția de unități nucleare noi reprezintă proiecte majore ale Statului Român, care vor contribui la înlocuirea capacităților energetice poluante şi la respectarea, de către România, a ţintelor de decarbonare asumate, se arată în Nota de fundamentare la proiectul de Hotărâre de Guvern. Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă are o valoare estimată de 1,85 miliarde euro, iar continuarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă se ridică la 6 miliarde de euro. Doar pentru anul 2022, Nuclearelectrica și-a propus un buget de investiții de peste 700 milioane de lei, din care peste 157 milioane de lei vor fi pentru extinderea duratei de viață a Unității 1 prin retubarea reactorului și retehnologizarea sistemelor principale.

 
Exit mobile version