Site icon

Războiul din Ucraina scumpeşte şi laptele. S-au atins deja prețuri record

Efectele războiului din Ucraina sunt vizibile în numeroase domenii, unul dintre cel mai afectate fiind industria alimentară. Prețurile laptelui sunt în creștere, în contextul în care piața deja afectată de pandemie se așteaptă la probleme suplimentare ale aprovizionării cu îngrășăminte și furaje și de presiunile inflaționiste ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina, scrie Financial Times, citat de economica.net.

Vremea rea ​​din Noua Zeelandă, SUA și Australia se combinase deja cu creșterea prețurilor la gaze și întreruperile lanțului de aprovizionare legate de pandemie pentru a pune presiune asupra producătorilor de lapte din cei mai mari cinci exportatori înainte de război.

Producția combinată de lapte din Noua Zeelandă – cunoscută drept „Arabia Saudită a laptelui” deoarece controlează 35% din exporturile globale – UE, Australia, SUA și Argentina a scăzut cu 1,7% în ianuarie comparativ cu anul precedent, conform datelor brokerului de mărfuri StoneX.

Producția de lapte a celor cinci producători a scăzut de la an la an, Noua Zeelandă și Australia înregistrând scăderi de peste 6%, mai scrie economica.net.

După începerea războiului în Ucraina pe 24 februarie, prețurile produselor esențiale au crescut în continuare. Grăsimea anhidră din lapte, un produs lactat de bază, a atins un record de 7.111 de dolari pe tonă pe 15 martie, conform indicelui Global Dairy Trade, care monitorizează prețurile produselor lactate din Noua Zeelandă. Laptele praf integral, cel mai activ produs comercializat, a atins cel mai mare nivel din ultimii opt ani luna aceasta. 

Compania Fonterra din Noua Zeelandă, cel mai mare exportator de lactate din lume, a declarat săptămâna trecută că plătește fermierilor cu 30% mai mult pentru lapte decât în ​​urmă cu un an și a prezis că prețul va crește în continuare.

„Conflictul din Ucraina s-a adăugat unui mediu deja complex al Covid-19, impactând lanțurile globale de aprovizionare, prețul petrolului și furnizarea globală de cereale”, a declarat directorul executiv al Fonterra, Miles Hurrell, în timp ce compania a raportat joi rezultatele intermediare.

Michael Harvey, analist la Rabobank, a declarat că, deși procesatorii de lactate și companiile alimentare suportau cea mai mare parte a costurilor, este posibil ca consumatorii să se confrunte cu creșteri ale prețurilor.

El a adăugat că invazia Ucrainei de către Rusia ar crește costurile de producție a laptelui, deoarece ambele țări erau exportatori de frunte de îngrășăminte pe bază de azot și grâu, o hrană importantă pentru bovine, alături de porumb și soia.

Noua Zeelandă și UE reprezintă aproximativ 70% din exporturile de lapte, urmate de SUA, Australia, Brazilia și Argentina.

Hough a adăugat că fermierii australieni de lactate au importat cea mai mare parte a îngrășămintelor lor din China. Dar criza aprovizionării cu gaze ca urmare a războiului din Ucraina și a restricțiilor pandemice din China, în timp ce țara se confruntă cu un focar de Covid în creștere, a însemnat că era „greu să obții îngrășământ și este al naibii de scump”.

Exit mobile version