Școala Gimnazială Ghimbav este beneficiara unui nou proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul Erasmus+, un program pentru mobilități în domeniul educației școlare care oferă oportunitatea participării la cursuri în domeniul formării și perfecționării cadrelor didactice din școala noastră și utilizarea achizițiilor în activitatea profesională. La primul flux de formare al proiectului Erasmus+, denumit “Egalitatea de șanse în educație și integrarea, obiective majore pentru un mediu de învățare prietenos”, cadrele didactice reprezentante ale Școlii Gimnaziale Ghimbav au participat la o întrunire cu colegii de proiect, la Barcelona.
Primul flux de formare, la Barcelona, alături de cursanţi din Franţa, Letonia şi Turcia
În perioada 7 – 11 februarie 2022, s – a desfășurat la Barcelona primul flux de formare, din cele trei din cadrul proiectului. La cursul de formare Anti – bullying: Efective Methods to Prevent Bullying au participat Irina Bicescu, profesor de limba engleză la Școala Gimnazială Ghimbav și prof. înv. primar Mihaela Simona Dermengiu, alături de cursanți din Franța, Letonia și Turcia.
Cursul a avut ca scop aprofundarea și extinderea înțelegerii fenomenului de bullying, dezvoltarea abilităților de gândire critică în ceea ce privește prevenirea agresiunilor în mediul școlar, îmbunătățirea strategiilor pentru combaterea acestui fenomen.
“Proiectul răspunde priorităților europene ale programului Erasmus+, care sunt și priorități naționale, cu privire la incluziune și diversitate și transformarea digitală. Prin acesta, școala noastră urmărește implementarea unor politici educaționale care să asigure un învățământ de calitate, creșterea performanţelor elevilor şi ale cadrelor didactice prin extinderea parteneriatelor cu alte organizații și implicarea în proiecte și programe europene. Considerăm că implicarea școlii noastre într-un proiect prin programul Erasmus+ constituie o nouă ocazie de deschidere către realitățile europene în materie de educație, în vederea schimbului de bune practici, a dezvoltării competențelor profesionale ale cadrelor didactice din școală și pentru îmbunătățirea performanțelor școlare și de relaționare ale elevilor noștri”, spun reprezentanţii Şcolii Gimnaziale Ghimbav.
Modulele cursului au fost centrate pe evidențierea formelor diverse și tot mai numeroase pe care le ia acest tip de comportament și a factorilor de risc care contribuie la producerea sa, impactul și efectele pe termen lung atât asupra victimelor cât și asupra agresorilor, analiza în profunzime a acestor fenomene în spațiul educațional.
A fost prezentată, de asemenea, o colecție de instrumente și resurse educaționale care pot fi folosite în școală, legislația, studii științifice și exemple de bune practici la nivel european care țintesc prevenirea și descurajarea apariției și perpetuării fenomenelor de bullying prin crearea unui climat emoțional favorabil și sigur pentru toți elevii, rolul – cheie al părinților în educația în spiritul empatiei, toleranței și respectului pentru diversitate și metode și strategii pentru eficientizarea colaborării în cadrul echipei profesor – elev –părinte, spun profesorii participanți.
În urma participării la acest flux, profesorii vor putea valorifica la Ghimbav achizițiile cursului în vederea construirii la nivelul școlii și comunității locale a unei strategii unitare și coerente de abordare a fenomenului de bullying în vederea unei prevenții și intervenții eficiente. Crearea și asigurarea unui climat școlar favorabil și sigur vor duce la incluziunea și integrarea tuturor elevilor și la îmbunătățirea performanțelor școlare ale acestora.
Echipa de redactare și coordonare a proiectului este formată din prof. Cristina Nicolaescu și prof. înv. primar Virginia – Ioana Costea.
Activitățile proiectului Egalitatea de șanse în educație și integrarea, obiective majore pentru un mediu de învățare prietenos, cu numărul de referință 2021 – 1 – RO01 – KA122 – SCH – 000015744, se desfășoară în perioada 01. 10. 2021- 30. 09. 2022.