Dacă în cazul Drumului Gorița, tăierea a 8.000 de arbori, iar pentru realizarea celui de-al doilea drum spre Poiana Brașov, scoaterea din fondul forestier a 4,9 hectare erau criticate intens de USR-iști, în cazul extinderii domeniului schiabil din Poiana Brașov cu 30 de hectare spre Râșnov, abordarea este cu totul alta. Argumentul în favoarea defrișărilor a fost prezentat de către un consilier local brașovean al USR, Cezar Crican, pe pagina lui de Facebook.
„Deși defrișările par o treabă înfricoșătoare în România, care trezește multă emoție, pârtiile de schi oferă o mai mare poartă către biodiversitate, însă acesta este cam singurul aspect pozitiv când vine vorba despre mediu. Transformarea unor văi absolut naturale în pajiști care iarna sunt pline de oameni, ratrace, tunuri de zăpadă și snow-mobile, este fără doar și poate un aspect negativ pentru natura din jurul nostru. Considerând însă că orice defrișare se compensează cu o împădurire mai mare, conform Codului Silvic, cred că această extindere a domeniului schiabil poate fi dezbătută pe îndelete cu asociațiile din domeniul ecologic”, spune Cezar Crican.
Altfel, spus, de data aceasta tăierea nu mai constituie o problemă. Pentru ca deh! Va fi urmată si de o împadurire, conform legii.
De altfel, în postare, Cezar Crican nu a prezentat nicio estimare a suprafeței de pădure ce urmează a fi scoasă din fondul forestier pentru a se amenaja noile pârtii. Singurele detalii oferite de alesul local sunt că extinderea ar urma să se facă „spre zona Cheișoara, undeva mai jos de Cheile Râșnoavei, dar care s-ar desfășura integral pe teritoriu UAT Brașov”.
Ce prevede masterplanul pentru extinderea domeniului schiabil
Masterplanul pentru extinderea domeniului schiabil din Poiana Brașov a fost realizat în perioada 2019 – 2020 de un consultant privat din Austria și plătit de agenții economici din stațiune. Conform master-planului, domeniul schiabil spre Râşnov va fi extins cu aproape 30 de hectare (de la 70 ha la 100 ha). Lungimea totală a pârtiilor va fi mărită de la aproximativ 20 km la aproximativ 30 km. Proiectul include amenajarea a 10,4 km de pârtii (Drumul Albastru, Vanga Mare şi pârtii de legătură). Rețeaua de pârtii va face legătura între partea superioară a Masivului Postăvarul și zona Cheișoara din Râșnov. Estimarea specialiștilor austrieci este că pârtiile nou amenajate vor fi funcționale 110 zile pe an.
Proiectul mai prevede realizarea unei telegondole dinspre Râşnov, în lungime de 1.830 de metri, precum şi a unui telescaun pe un traseu de 900 de metri din zona Kanzel. Conform reprezentanților Asociației de Turism Poiana Brașov, telegondola va fi realizată pe versantul nord – vestic, promisiunea lor fiind că nu va fi afectată de vântul puternic.
Cum iarna a devenit, în ultima perioadă, un anotimp secetos, noile pârtii vor fi înzăpezite cu ajutorul instalațiilor de producere a zăpezi artificiale. În acest sens, în master plan este prevăzută amenajarea unui lac artificial cu o capacitate de 100.000 mc, care precizat reprezentanții asociației amintite, va fi alimentat primăvara, din cursurile de apă din zonă, când debitul acestora crește mult în urma ploilor abundente. Ba mai mult, în master plan se arată că noul lac va fi legat cu cel existent pe platoul Ruia, iar acest lucru va face posibilă alimentarea ambelor cu apă provenită din precipitații, renuțându-se astfel la alimentarea cu apă potabilă din rețeaua municipiului Brașov.
Proiectul de extindere mai prevede și amenajarea unor parcări şi noi căi de acces dinspre Râşnov. Accesul pe domeniul schiabil se va face pe Drumul Cheișoara, iar propunerea este ca parcările să se construiască în niște poienițe. Potrivit unei evaluări a specialiștilor austrieci, investiția se ridică la 32 milioane de euro.