„Hepatita acută de origine necunoscută” la copii, semnalată şi în România. Ce măsuri trebuie respectate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a fost raportat cel puţin un deces de „hepatită acută de origine necunoscută” ce afectează copiii din Europa şi Statele Unite, se arată într-un comunicat de presă al OMS.

Începând cu 21 aprilie 2022, au fost raportate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută de origine necunoscută din 11 țări din Regiunea Europeană a OMS și o țară din Regiunea OMS a Americilor. Au fost raportate cazuri în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (Regatul Unit) (114), Spania (13), Israel (12), Statele Unite ale Americii (9), Danemarca (6), Irlanda (< 5), Țările de Jos (4), Italia (4), Norvegia (2), Franța (2), România (1) și Belgia (1).

Regatul Unit a raportat pentru prima dată o creștere semnificativă neașteptată a cazurilor de hepatită acută severă de origine necunoscută la copiii mici, în general sănătoși. O creștere neașteptată a unor astfel de cazuri a fost acum raportată de alte câteva țări, în special Irlanda și Țările de Jos.

Cazurile au vârsta cuprinsă între 1 lună și 16 ani. Șaptesprezece copii (aproximativ 10%) au necesitat transplant hepatic și a fost raportat cel puțin un deces. Sindromul clinic printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute.

Multe cazuri au raportat simptome gastro-intestinale, inclusiv dureri abdominale, diaree și vărsături, premergând apariția cu hepatită acută severă și niveluri crescute de enzime hepatice (aspartat transaminaza (AST) sau alanin aminotransaminaza (ALT) mai mare de 500 UI/L) și icter. Majoritatea cazurilor nu au avut febră. Virușii obișnuiți care provoacă hepatită virală acută (virusurile hepatitei A, B, C, D și E) nu au fost detectați în niciunul dintre aceste cazuri. Călătoriile internaționale sau legăturile către alte țări pe baza informațiilor disponibile în prezent nu au fost identificate ca factori.

Investigații suplimentare sunt în desfășurare în țările care au identificat cazuri și includ istorii clinice și de expunere mai detaliate, teste toxicologice (adică teste de toxicitate pentru mediu și alimente) și teste virusologice/microbiologice suplimentare. Țările afectate au inițiat, de asemenea, activități de supraveghere sporite.

Măsurile comune de prevenire a adenovirusului și a altor infecții comune implică spălarea regulată a mâinilor și igiena respiratorie, transmite OMS.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.