Societatea Comercială Reparații Locomotive Brașov, la un pas de faliment. „Datoria CFR Călători către noi, apriximativ 50 de milioane de lei”

Societatea Comercială Reparații Locomotive  Brașov este somată de ANAF să plătească urgent 16 milioane de lei, ce reprezintă obligații fiscale născute după data deschiderii procedurii insolvenței. La nivelul SCRL a izbucnit un adevărat scandal, după cum informează clubferoviar.ro, sindicaliștii acuzându-l pe directorul general al operatorului feroviar de stat pentru această situație. 

Cererea ANAF figurează într-o adresă trimisă o zi mai târziu de către societatea de insolvență EOS Insolvency către administratorul special al SCRL Brașov, Cristian Dorel Coconașu.

„Având în vedere aspectele menționate mai sus, vă rugăm să efectuați în regim de urgență toate demersurile necesare pentru a aduce la îndeplinire măsura plății creanței curente în sumă de 16.045.103,00 lei către AJFP Brașov, în vederea evitării falimentului SCRL Brașov. Totodată, vă solicităm să ne comunicați un raport detaliat cu privire la cauzele care au determinat acumularea creanțelor curente, precum și a motivelor pentru care acestea nu au fosta achitate la termen”, se arată în documentul citat de clubferoviar.ro.

SCRL Brașov nu are bani să-și plătească datoria la ANAF pentru că CFR Călători, principalul beneficiar al serviciilor prestate, nu și-a achitat obligațiile, spun sindicaliștii din cadrul societății brașovene.

Scandal la SCRL Brașov. Sindicaliștii arată cu degetul către Traian Preoteasa

Sindicatul Național Solidaritatea 2012 a trimis joi, 28 aprilie 2022, o adresă către conducerea SCRL Brașov prin care-i cere administratorului special să solicite insolvența CFR Călători. ”(…) considerăm că SCRL Brașov este îndreptățită a cere insolvența SNTFC CFR Călători, pentru a se asigura că se pot recupera și plăti la timp către ANAF creanța curentă, împiedicându-se falimentul societății”, se arată în această adresă.

„Datoria CFR Călători către noi, care a ajuns la aproximativ 50 de milioane de lei, s-a acumulat de când conducerea CFR Călători a fost preluată de Traian Preoteasa. Din luna noiembrie nu am mai primit bani de la ei decât strict pentru plata salariilor. Până acum, toți directorii generali ai CFR Călători și-au onorat obligațiile. Un manager bun trebuie să-și plătească datoriile”, a declarat pentru Club Feroviar liderul sindical Nicolae Ghiță.

El a precizat că și salariații societății brașovene au de recuperat bani de la aceasta, dar că nu au vrut să o execute silit, pentru a nu o băga în faliment.

Directorul general al CFR Călători, Traian Preoteasa, spune că va face azi o plată parțială, pentru ca reparatorul de material rulant să nu intre în faliment

„Voi plăti mâine (vineri – n.red.) 20 de milioane de lei. Aștept ca mâine să intre subvenția și voi face plata. Nu puteam să plătesc din ajutorul de stat, pentru că acolo se precizează clar să nu fie făcute plăți către firme aflate în dificultate. Cum vor mai intra bani, voi achita și restul, pentru a închide datoria către ei”, a declarat Preoteasa pentru Club Feroviar.

El a precizat că datoria acumulată de societatea pe care o conduce către SCRL Brașov se ridică undeva la 36 de milioane de lei.

SCRL Brașov este în insolvență de mai bine de opt ani

SCRL este un furnizor de servicii pentru CFR Călători care asigură mentenanța curentă, reparații planificate și accidentale ale materialului rulant motor al societății feroviare. SCRL Brașov, filială a Societății Naționale de Trasport Feroviar de Călători CFR Călători SA, este de mai bine de opt ani în procedură de insolvență care intră sub incidența Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență. 

Pe 26 aprilie 2022 Tribunalul Brașov a decis să admită cererea AJFP de recuperare a datoriilor înregistrate de SCRL. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.