Plasticul reprezintă 44% din ambalajele de băuturi colectate în gospodăriile brașovenilor, dozele din aluminiu, 34%, iar ambalajele din sticlă dețin cel mai mic procent la acest capitol, însumând un total de 22% din totalul recipientelor golite. Datele statistice au fost obținute de Brai-Cata, în perioada 6 septembrie 2021 – 26 aprilie 2022, ca urmare a contorizării recipientelor reciclate prin intermediul celor trei automate de colectare PETrică existente, în prezent, în municipiul Brașov.
„Cea mai recentă contabilizare a ambalajelor colectate prin intermediul automatelor PETrică 1, 2 și 3 păstrează același trend reliefat după prima săptămână de utilizare a aparatului din zona Livada Poștei, unde a fost amplasat în cadrul Forumului Orașelor Verzi. Atunci, clasamentul ambalajelor, funcție de materialul din care erau realizate a fost: locul I – ambalajele din plastic; locul II – ambalajele din metal și locul III – ambalajele din sticlă. În prezent clasamentul este același, topul fiind condus de plastic, cu 44%, urmat de metal, cu 34% și sticlă, cu 22%”, a declarat Bogdan Constantinescu, managerul general al companiei de salubritate Brai-Cata, care s-a ocupat pe toată perioada exploatării celor trei aparate, de colectarea, transportul și predarea ambalajelor către reciclatori.
Astfel, raportul de colectare de ieri, 26 aprilie 2022 arată că din cele 1.695.731 de ambalaje contorizate, 750.576 au fost PET-uri, 573.567 au fost doze din aluminiu, iar 371.588 au fost sticle. Mai mult decât atât, media zilnică generală de colectare a ajuns la 13.654 de ambalaje.
„Din punct de vedere cantitativ ponderea este diferită, cele mai multe kilograme fiind trecute în contul sticlei, care are o greutate medie de 275 de grame/ bucată și care a totalizat 102.187 de kilograme. Ținând cont de faptul că un PET cântărește în medie 30 de grame, cantitatea colectată din acest material este de 22.517 kilograme. De asemenea, o doză din aluminiu este cotată la doar 13 grame în medie, așa că putem deduce ușor faptul că deșeurile de acest fel colectate de automatul de reciclare însumează 7.456 de kilograme”, a detaliat Bogdan Constantinescu.
Având în vedere toate aceste date și faptul că prin fiecare tonă de plastic reciclat (în cazul de față s-au reciclat 22 de tone) se evită eliberarea în atmosferă a 2.300 kg CO2, prin fiecare tonă de metal reciclat (în cazul de față s-au reciclat circa 7,5 tone) se evită eliberarea în atmosferă a 1.750 kg CO2 și prin fiecare tonă de sticlă reciclată (în cazul de față s-au reciclat 102 tone) se evită eliberarea în atmosferă a 529 kg CO2, putem spune că eficiența acestor sisteme, pentru mediul înconjurător este cu adevărat impresionantă.
Din toată perioada, ultima lună a fost, de departe, cea mai reprezentativă, fiind revendicate cele mai multe călătorii cu mijloacele de transport în comun, la centrele de vânzare a biletelor RAT Bv, în baza tichetelor de reciclare eliberate de automatele PETrică. Cererea a fost atât de mare, încât a fost depășită limita maximă de bilete aprobată lunar de Consiliul Local, de 30.000 x 2 călătorii. Acesta este motivul pentru care, de azi, 27 aprilie, până la 30 aprilie, tichetele emise de automatele PETrică din zonele Valea Cetății, Astra și complexul Rapid nu se mai pot preschimba în bilete RAT, urmând ca, de la 1 mai, procedura să fie reluată.
Aceste sisteme automate de colectare a ambalajelor reciclabile, instalate de Municipalitate împreună cu cei doi parteneri – Envipco și Brai-Cata, vor funcționa, în intervalul 8.00-18.00, până în luna octombrie, dată la care va fi introdus și în țara noastră sistemul care funcționează în alte țări europene, respectiv sistemul garanție-returnare (SGR), prin care consumatorii trebuie să plătească magazinului o garanție în bani pentru orice ambalaj de băutură cumpărat, sumă pe care o vor recupera la returnarea ambalajului.