Un dispensar, servicii medicale, locuințe sociale, sprijin pentru pornirea mai multor afaceri, dar și rețele de apă și canalizare sunt pe lista celor 12 de proiecte pregătite de Grupul de Acțiune Locală Gârcini pentru Zona Urbană Marginalizată Gârcini din Săcele pentru a obține finanțare europeană nerambursabilă, prin Programul Operațional Regional (POR) și prin Programul Operațional Capital Uman (POCU).
Cea mai importantă investiție pentru localnici, susține Nicoleta Voicescu, manager de proiect în cadrul GAL Gârcini, este înființarea unui centru socio-medical (dispensar). Valoarea totală a proiectului ce vizează înființarea centrului socio-medical este estimată la 1.187.612 lei, termenul de finalizare este luna decembrie a anului 2023, iar finanțarea va fi asigurată prin POR. Acest proiect este completat de unul finanțat prin POCU, cu o valoare de 1.926.144 lei și care vizează operaționalizarea centrului. În total, cele două proiecte au o valoare de 3.133.756 lei.
„Estimarea noastră este că la finalul lunii mai sau în luna iunie, Primăria Săcele va semna contractul de finanțare, apoi vor urma licitațiile și lucrările. Acest proiect va fi «în tandem» cu unul finanțat prin POCU, care prevede operaționalizarea acestui centru și furnizarea unor servicii medicale sau de recuperare locuitorilor din Zona Urbană Marginalizată Gârcini”, a explicat Voicescu.
24 de locuințe sociale, pentru 96 de persoane
Tot cu finanțare prin POR, printre altele, este prevăzută construirea a 24 de locuințe sociale, pentru 96 de beneficiari, un proiect cu o valoare estimată la 9.700.395 lei. După ce spațiile locative vor fi gata, acestea vor fi închiriate unor familii cu o situație economică precară, criteriile fiind stabilite prin hotărâre de Consiliu Local.
Pe lista proiectelor prin POR mai este amenajarea unui teren de sport, extinderea rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare sau modernizarea a două corpuri de clădire ce aparțin Grădiniței nr. 4. Dintre proiectele depuse prin POR, unul este finalizat (înființarea unei întreprinderi sociale – n.red.), 2 sunt în faza de evaluare de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru, iar cinci sunt în etapa de precontractare.
Cele 12 proiecte au o valoare totală estimată de 39.010.533 lei, iar suma disponibilă pentru finanțarea lor prin cele două programe este de 31.546.235 lei. Diferența de 7.464.298 lei este reprezentată de cheltuielile neeligibile.
„Cea mai mare parte din această valoarea cheltuielilor neeligibile este aferentă proiectelor de infrastructură și a rezultat în urma creșterii prețurilor din domeniul construcțiilor. Pentru autoritatea locală va fi o provocare să asigure această sumă”, a explicat Voicescu.