Administrațiile locale din județul Brașov pot depune, în perioada 16 mai 2022 – 30 iunie 2022, cererile de finanțare prin Fondul Local din Planul Național de Relansare și Reziliență (PNRR). Anunțul a fost făcut vineri de Roxana Mînzatu, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care a precizat că la nivel național, pentru această linie de finanțare, este disponibilă suma de 2,7 miliarde de euro.
„Solicitanți eligibili sunt unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comune, orașe, municipii, municipii reședință de județ, sectoarele municipiului București, Primăria Generală a Municipiului București, dar și consiliile județene. Finanțare este aparte, pentru că nu este una competitivă. Sumele sunt pre-alocate, în sensul că fiecare categorie de unitate administrativ-teritorială beneficiază de o sumă ce poate fi accesată și detaliată de solicitant pe anumite categorii de investiții. Județul Brașov, prin fiecare din cele 58 de unități administrativ-teritoriale ale sale, ar trebui să atragă, prin depunerea de proiecte eligibile, complete și în termen, aproape 60 milioane euro prin Fondul Local, iar eu sper ca întreaga sumă să fie accesată”, a declarat Roxana Mînzatu.
Prin Fondul Local pot fi finanțate investiții în infrastructură verde și digitalizare. Sunt patru categorii de investiții ce pot fi susținute prin această axă de finanțare, respectiv înnoirea parcului auto pentru transportul în comun (achiziția de vehicule verzi), construirea de locuințe sociale eficiente energetic, reabilitarea moderată a clădirilor publice și eliberarea sau actualizarea în format digital a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană.
Aceasta este a doua rundă de finanțări europene PNRR adresate autorităților locale, lansată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, după Valul Renovării, care a fost deschisa la 1 aprilie. Valul Renovării are 5 componente distincte și finanțează lucrări și dotări pentru eficientizarea energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale și publice, cu o alocare totală de circa 5,5 miliarde euro.
Informații suplimentare despre Fondul Local PNRR:
Pre-alocările pentru unitățile administrativ-teritoriale:
– fiecare comună: 324.770 euro
– fiecare oraș: 3.189.815 euro
– fiecare municipiu reședință de județ:12.493.000 euro
– fiecare alt municipiu decât cel reședință de județ: 4.193.550 euro.
– municipiul București: 12.350.000 euro
– fiecare sector al municipiului București:12.155.000 euro
Investițiile eligibile în cadrul Fondului Local:
I.1 – Mobilitate urbană durabilă, care conține patru subinvestiții:
I.1.1 – Înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public (achiziția de vehicule nepoluante);
I.1.2 – Sisteme inteligente de management urban, sisteme și aplicații pentru smart city și smart village;
I.1.3 – Puncte de reîncărcare vehicule electrice;
I.1.4 – Amenajare piste pentru biciclete la nivel local/metropolitan;
I.2 – Construirea de locuințe eficiente energetic pentru tineri/locuințe de serviciu pentru specialiști din sănătate și învățământ.
I.3 – Reabilitare moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăți furnizarea de servicii publice de către unitățile administrativ-teritoriale (axă dedicată comunelor) .
I.4 – Elaborarea/actualizarea în format GIS a documentelor de amenajare a teritoriului și de planificare urbană.