Site icon

Prefectura Brașov vrea să treacă de etapa distribuiri de fluturași despre droguri. Din toamnă începe un alt tip de campanie în școli

Ștefania Anastase & Antonia Lică

În societatea contemporană, în România, consumul și traficul de droguri au devenit mult mai mult decât o problemă individuală, iar autoritățile încep să conștientizeze că este nevoie de mai mult decât una-două campanii de distribuire a unor materiale tipărite prin școli. Cel puțin în județul Brașov, autoritățile încearcă o nouă strategie: comunicarea directă și constantă cu elevii, pentru a le câștiga încrederea. 

Astfel, în 26 mai a avut loc o conferință de presă susținută de prefectul județului Brașov, Cătălin Văsii, care a anunțat lansarea unei campanii de conștientizare în rândul elevilor asupra pericolului reprezentat de consumul și comercializarea drogurilor.  Campania se va derula începând cu anul școlar 2022-2023. Proiectul era gândit și era în plan încă de la începutul anului 2020, dar din cauza pandemiei acesta a fost amânat.

Este un proiect de consiliere realizat în colaborare cu Agenția Națională Antidrog prin Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Brașov, Inspectoratul Școlar al Județului Brașov, Inspectoratul Județean de Poliție Brașov prin Biroul de Siguranță Școlară, Consiliul Județean al Elevilor, precum și Consiliul Județean al Părinților. Proiectul are în vedere diminuarea consumului și a distribuirii drogurilor în școli.
În acest moment s-a ajuns la o concluzie finală și se dorește ca, începând cu anul școlar viitor, proiectul să fie implementat în unitățile de învățământ din județul Brașov. Denumirea propusă este „Nu lăsați drogurile să trăiască în locul tău. Tu decizi!”. 
Proiectul pilot ar urma să se desfășoare pe platforma digitală a Inspectoratului Școlar Județean și, cel puțin, în prima fază a acestuia, el va fi adresat elevilor de clasa a V-a și celor de clasa a IX-a, acestea fiind considerate două praguri importante în dezvoltarea tinerilor.

Întâlniri lunare, în timpul orelor de dirigenție

Campania are în vedere peste 400 de clase de a V-a și a IX- a, deci aproximativ 15.000 de elevi brașoveni. O evaluare a proiectului va fi realizată după un an de la implementare sau chiar mai rapid, prin analizarea feedback-ului primit. Dacă își va atinge scopul, proiectul va fi extins și la nivelul altor clase.
Consilierea va fi efectuată în cursul întregului an școlar, în cadrul orelor de dirigenție, o dată pe lună, de către specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Brașov, care vor fi responsabili și cu alegerea temelor de discuție cu elevii. Subiectele vor fi adaptate și în funcție de feedback-ul primit. Astfel, consilierea va fi efectuată prin intermediul platformei digitale, care a fost dezvoltată în pandemie, în mod regulat, în ideea în care elevi să prindă încredere (să fie deschiși să adreseze întrebări, să știe la cine pot apela în caz de nevoie, unde să semnaleze problemele) și să conștientizeze pericolele fenomenului. Bineînțeles, prezentările vor fi adaptate în funcție de vârsta tinerilor cărora li se adresează.
Proiectul va fi aprobat și la nivelul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, în momentul în care vor exista informații clare asupra structurii anului școlar următor.
Prefectul Cătălin Văsii a afirmat faptul că proiectul nu urmează să se deruleze din pricina observării unei incidențe în creștere, dacă este să vorbim de consumul sau comercializarea stupefiantelor, ci din perspectiva prevenirii unor astfel de comportamente și acțiuni, plecând de la simpla idee că – acest fenomen este existent în societate.

Exit mobile version