Anul acesta are loc cea de-a IX-a ediție a campaniei de strângere de fonduri, „Brașov Heroes”, un proiect de binefacere care aduce comunitatea brașoveană la un loc și care contribuie la crearea unei lumi a binelui, a empatiei și a generozității. Startul înscrierilor s-a dat în 20 iunie, iar după nici 24 de ore s-au înscris deja 14 alergători și s-au realizat mai bine de 90 de donații, suma strânsă în total se fiind de 12.600 de lei.
În anii precedenți comunitatea brașoveană s-a arătat solidară și încântată de ideea de a contribui la susținerea diferitelor proiecte educaâionale sau de asistență socială, ceea ce îi determină pe organizatori să fie siguri de succesul ediției din acest an.
Campania de fundraising – desfășurată pe parcursul următoarelor trei luni, culminând printr-un eveniment sportiv-filantropic, ce constă într-o cursă cu obstacole, în zona Lacului Noua, pe 4 septembrie, are în vedere atragerea de fonduri pentru 10 cauze din comunitatea locală. Cauzele se înscriu în domeniile social, educație și protecția animalelor – și vizează sectoare, precum: tineri și copii aflați în centrele de plasament, persoane nevăzătoare sau cu tulburări din spectrul autist, elevi proveniți din medii defavorizate, animale ale străzii.
După ce află povestea cauzelor – ceea ce se poate face și prin intermediul filmulețelor de prezentare de pe www.brasovheroes.ro – membrii comunității sunt invitați să te alăture proiectului în care cred. O pot face prin orice fel de donație, pentru că toate sumele ajung acolo unde aleg ei și unde este nevoie. Acest fapt dovedit a fost deja dovedit în cadrul edițiilor anterioare, în care au fost strânse finanțări de peste 818.000 lei, pentru nu mai puțin de 89 de proiecte.
Alergătorii care se înscriu la cursă aleg un proiect pe care îl susţin cu 50% din taxa de participare, donatorii susțin cauza cu care rezonează cu 90% din donația lor, iar ambasadorii cauzelor organizează propriile campanii de strângere de fonduri. Desigur, există și varianta de a dona pentru mai multe cauze.
Ediția actuală propune câteva noutăți și surprize:
- În perioada 28 august – 4 septembrie va fi Brașov Heroes Week – o cursă individuală, la care te poți înscrie indiferent de locul în care te afli. Astfel, dacă dorești să sprijini o cauză poți deveni erou de Brașov de oriunde din lume.
- Orice persoană care se înscrie ca alegător poate alege să devină și ambasador – în cazul în care ești gata să accepți provocarea de a strânge un buget de minim 500 de lei pentru cauza în care crezi și vei îndeplini obiectivul, vei intra în posesia unui număr de alergător special, unul auriu, pentru a te face cunoscut și recunoscut.
„Doneză pentru cauza aleasă în perioada 20 iunie – 20 septembrie, aleargă de oriunde la Brașov Heroes Week între 28 august – 4 septembrie și trăiește experiența cursei cu obstacole pe 4 septembrie, la lacul Noua. Fii #eroudebrasov”, este mesajul organizatorilor evenimentului.
Cele 10 cauze propuse la ediția de anul acesta:
- Educația – cheia reușitei ( Asociația pentru Dezvoltare Durabilă și Integrare Profesională – A.D.D.I.P. ): „Oferim educație pentru viață și încredere de sine tinerelor din centrele de plasament” – activitățile lor se vor desfășura în ideea în care, aceste tinere, dacă sunt sprijinite, își pot depăși condiția, fără a mai fi izolate de viața socială, învățând elemente de bază în ceea ce privește educația financiară și gestionarea relațiilor.
- Împreună Ajungem Mari – Ajungem Mari Brașov (Asociația Lindenfeld): „Oferim sprijin și servicii de integrare socială pentru copiii din centrele de plasament” – scopul lor este de a minimaliza traumele survenite în urma separării de familie, a abandonului și a insituționalizării, pentru ca acești copii și tineri să reușească să se integreze social (vor învăța cum să-și gestioneze bugetul, să gătească, să fac curat, cum să gestioneze relațiile și responsabilitățile, în general).
- Mișcare pentru nevăzători (Asociația Nevăzătorilor din România – Filiala Brașov): „ Oferim servicii de integrare a persoanelor cu deficiențe de vedere și deschidem prima sală de gimnastică incluzivă” – proiectul este derulat în vederea integrării persoanelor cu deficienţe de vedere în viaţa economică, socio-profesională, cultural-artistică şi sportivă, deoarece a devenit, mai mult decât evident, că ei duc lipsa interacțiunii sociale. Se dorește amenajarea unei săli de gimnastică – un loc în care mișcarea este încurajată, sănătatea fizică este îmbunătățită, iar starea psihică este menținută.
- O secundă pentru viață (Caravana cu Medici – filiala Brașov): „Oferim educație medicală și arătăm că primul ajutor poate face din fiecare un erou” – campania aceasta vizează în special elevii, și ea a fost dezvoltată în ideea în care primul ajutor acordat înaintea sosirii echipajului de urgență este vital de multe ori. Ei vor participa la cursuri teoretice, dar și practice, realizate pe manechin, pentru a învăța noțiuni de bază în ceea ce privește acordarea ajutorului medical de urgență. De asemenea, se dorește achiziționarea unui defibrilator, care ar urma să fie amplasat în Piața Sfatului, pentru a crește gradul de conștientizare al populației.
- ReanimaLe (Care for Dogs): „Suntem dedicați în totalitate salvării animalelor și vrem să construim o clădire de terapie intensivă pentru căței și pisici” – proiectul are ca scop salvarea cât mai multor animale aflate în suferință, animale de pe străzile din Brașov. În ciuda faptului că, ei dețin deja resursele umane necesare , dispunând de personal pregătit, spațiul necesar urgențelor medicale este foarte limitat. Acest proiect le poate da ocazia să salveze minim 30 de animale pe lună și minim 360 de animale anual, animale care vor fi primite și tratate corespunzător în spații special amenajate pentru diferitele lor nevoi. Ei planifică ridicarea unui corp de clădire de 150 mp, în care să fie amenajate 14 spații pentru urgențe la căței și 16 pentru urgențe la pisici”.
- Centru-Complex Rezidențial pentru adulți cu autism fără familie (Copiii de Cristal): „Construim primul Centru Complex – Rezidențial din România dedicat persoanelor adulte cu TSA – tulburări din spectrul autist”- proiectul menționat este primul de acest fel din România și va oferi celor 11 tineri cu astfel de tulburări o șansă la o viață cât mai apropiată de normalitate. Ei vor avea acces la o locuință proprie, la servicii de terapie și de recuperare, la locuri de muncă în sistem de atelier protejat sau vor avea oportunitatea chiar de a fi plasați la locuri de muncă ale agenților economici din zonă. Se promite axarea pe integrarea lor în comunitate, nu pe izolarea lor de aceasta.
- Know.Explore (Grow and Know ): „Oferim table interactive și excursii științifice la muzeele bucureștene elevilor defavorizați din Budila” – ei au în vedere oferirea accesului la o educație modernă pentru copiilor din mediul rural, ca ei să aibă șansa să își atingă potențialul – se dorește dotarea unităților de învățământ cu materiale didactice de cea mai bună calitate, precum și informarea și instruirea cadrelor didactice locale.
- E nevoie de un sat să crești un copil! (Grupul Civic „Casa Bună Sânpetru” & Asociația BertaLand): „Un sat întreg de voluntari ajută copiii din mediul defavorizat din Sânpetru să aibă rezultate mai bune la școală” – proiectul este dezvoltat în vederea reducerii ratei de abandon școlar, a integrării copiilor discriminați în comunitate. Spațiul care va fi închiriat urmează să găzduiască copii și seniori singuri, animale abandonate. Ei vor putea veni în fiecare zi a săptămânii și, alături de voluntarii din comunitate, vor putea lua masa împreună, vor participa la meditații, ateliere creative, ore de sport, muzică, IT. Astfel, ei vor învăța, dar se vor și relaxa, într-un spațiul plăcut și, sigur.
- O masă caldă pentru toți (Kastel): „La centrul de meditații Kastel ne dorim o bucătărie complet utilată pentru a putea oferi o masă caldă tuturor celor 30 de copii și 30 de voluntari care vin la meditațiile zilnice după școală” – cei vizați de proiect sunt beneficiari ai proiectului „Profesor pentru o oră”, și sunt persoane care într-un interval de circa 10 ore stau aproape nemâncați. Pentru cei de la fundație a devenit evidentă nevoia unei mese calde înainte de meditații pentru tineri și, deoarece, majoritatea beneficiarilor provin din medii defavorizate, aceasta poate reprezenta singura masă a lor din zi, ceea ce face necesară amenajarea unei bucătării în cei incinta centrului Kastel.
- Simte VERDE! (Școala Gimnazială Nr. 8 Brașov ): „Oferim educație îmbinând tradiționalul cu noile pedagogii alternative aplicabile în domeniul educației pentru mediu, prin construirea unui laborator senzorial într-o sală de clasă din Școala Gimnazială Nr. 8” – proiectul este lansat în contextul în care schimbările climatice au devenit una dintre cele mai mari probleme actuale ale omenirii. Astfel, proiectul are ca scop educarea tinerilor în spirit ecologic, a tinerilor cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, din școală care va găzdui proiectul, dar și a celor din comunitățile defavorizate, a celor cu cerințe educaționale speciale, a refugiaților ucraineni și copiilor din centrele de plasament.
Ca de fiecare dată, Fundația Comunitară Brașov, susține și contribuie semnificativ la dezvoltarea unei comunități solidare, generoase și cu inițiativă, ceea ce este evident din acțiunile pe care le desfășoară de mai bine de 7 ani. Numărul proiectelor pe care le finanțează e în continuă creștere, dovedind astfel bazele solide ale inițiativelor sale – punerea în aplicare a unor idei generatoare de bine, dorința de a crește împreună în zona Brașovului, în timp ce este creată o țesătură de încredere, de oameni de bine.
Și, așa cum ne-au obișnuit în ultimii ani, cei de la Decathlon și Cartier Coresi susțin Brașov Heroes, fiind co-organizatori ai proiectului, ceea ce demonstrează existența unui parteneriat solid al lor cu comunitatea locală.
Datorită celor care aleg să devină alergători, donatori, voluntari, datorită organizatorilor și ambasadorilor, se realizează schimbările dorite în viețile a sute de oameni și de animale din comunitate.