Site icon

Sisteme pentru alarmarea în cazul depășirii concentrației de oxigen în spitalele brașovene. Investiția va fi finanțată cu bani europeni

Problema sistemelor de alarmare în cazul depășirii concentrației de oxigen în saloanele din spitalele brașovene va fi rezolvată cu  bani europeni de Consiliul Județean Brașov. Astfel, administrația județeană brașoveană a anunțat că proiectul care prevede instalarea unor astfel de sisteme a fost aprobat spre finanțare prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014 – 2020.

Investițiile se vor realiza la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Brașov, Spitalul Clinic de Obstetrică Ginecologie „Dr. I.A. Sbârcea” Brașov, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie şi Boli Infecţioase Brașov, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov şi Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Brașov, iar perioada de implementare a proiectului este de 19 luni, respectiv în intervalul decembrie 2021 – iunie 2023.

Proiectul prevede instalarea unor sisteme de detectare, semnalizare şi alarmare la incendiu cu acoperire totală, precum și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă. Totodată, vor fi realizate lucrări de reabilitare, modernizare şi extindere a infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și a infrastructurii de fluide medicale. 

În prezent, detectoarele sunt mutate dintr-un salon în altul 

În momentul de faţă, majoritatea clădirilor în care funcţionează spitalele brașovene nu dispun de sisteme care să detecteze concentrația de oxigen. Chiar dacă sunt disponibile detectoare mobile de oxigen, dezavantajul lor este că fiind mutate dintr-o încăpere în alta, concentrația de oxigen nu poate fi monitorizată corespunzător pe o perioadă mai lungă de timp.

În lipsa unui sistem de urmărire permanentă a concentrației de oxigen, există riscul de producere a unor evenimente nedorite care pot determina rănirea sau chiar decesul pacienților. Standardele Uniunii Europene și ale Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate recomandă existența detectoarelor de oxigen în toate spațiile în care există surse de oxigen, iar oportunitatea oferită de POIM 2014-2020 vine în întâmpinarea nevoilor spitalelor de a asigura o capacitate adecvată de îngrijire și tratament, în condiţii de deplină siguranţă pentru pacienţi.

Valoarea totală a proiectului este de 4.475.675,76 lei (904.853,28 euro), din care valoarea totală eligibilă ajunge la 3.709.725 lei (750.000 euro), diferenţa fiind reprezentată de cheltuieli suportate din bugetul local. Valoarea totală eligibilă a proiectului se încadrează în limita maximă impusă prin Ghidul Solicitantului, respectiv 150.000 euro/spital.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version