Caz demn de aventurile lui Sherlock Holmes. Dosarul „Sacul singuratic” de pe Drumul Poienii, soluţionat genial de Poliţia Locală Brașov

Poliția Locală a municipiului Brașov a raportat, printr-un comunicat de presă, soluționarea unui caz parcă desprins din aventurile lui Sherlock Holmes. Cel puțin asta rezultă din recentul material transmis presei în această dimineaţă. 

În fapt, prin comunicatul respectiv, Poliția Locală aduce la cunoștința publicului identificarea, prin mijloace specifice, a autorului unui gest antisocial – adică a unei persoane care a abandonat un sac cu gunoaie într-un loc nepermis, pe marginea unui drum. 

Desfășurarea de forțe a fost impresionantă, după cum s-ar desprinde din comunicatul Poliţiei Locale. Doar că… pe câmpul operativ s-a deplasat un polițist local, care a avut nevoie de patru zile pentru a proba fapta și a identifica autorul.

„Vă amintiți de sacul învăluit de mister de pe drumul Poienii? Sacul care, «de mai bine de două săptămâni, stă singur, trist, pe marginea drumului, la intrare în Stațiunea turistică de interes Național Poiana Brașov»? Exact, este vorba despre același sac care a stârnit reacții în urma unei postări apărute în 21 iulie a.c. în social media, postare în care «cei responsabili» erau «dojeniți» pentru modul defectuos în care își îndeplinesc atribuțiile. Misterul sacului misterios a fost dezlegat de către polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului și Actvități Comerciale, care s-au autosesizat în urma respectivei postări și s-au deplasat la locația respectivă. Povestea sacului solitar nu se rezumă, însă, prin prisma activității polițiștilor locali, la «s-au autosesizat», «s-au deplasat», «au sancționat»”, se arată în prima parte a comunicatului.

Din ciclul… „ce știți voi”

Din modul în care a fost relatată rezolvarea acestui caz (dincolo de aplicarea tehnicilor de scriere creativă), rezultă și miza strategiei de comunicare a Poliției Locale Brașov, care transformă orice intervenție banală într-o „acțiune”.

Astfel, în încercarea de a îmbunătăți imaginea instituției, prin comunicatul transmis presei în această dimineaţă, Poliţia Locală continuă şi aminteşte că: 

 „Cetățenii au cunoștință în foarte mică măsură sau nu au deloc despre seria de acțiuni și operațiuni în domeniul protecției mediului întreprinse de Poliția Locală pentru a identifica persoanele care au încălcat legea, dar nu au putut fi surprinse asupra faptului (…) Prin acțiunile întreprinse și rezultatele obținute, Poliția Locală Brașov a demonstrat, încă o dată, că este o instituție care se implică și ia toate măsurile care se impun în vederea soluționării, în cel mai scurt timp posibil, atât a sesizărilor primite direct de la cetățeni și a aspectelor din sfera de competență constatate de patrule și echipaje, cât și a celor semnalate în social media”.

Povestea „sacului singuratic”

Probabil în aceeaşi încercare de a îmbunătăţi imaginea instituţiei, Poliţia Locală Braşov prezintă o acţiune uzuală a celor care găsesc gunoaie abandonate (căutarea unor documente, care să ofere indicii asupra sursei) ca fiind o „procedură inovatoare”:

„Polițiștii locali au verificat conținutul, aparent banal, al sacului și au identificat, printre resturile menajere din interiorul acestuia, un bilet de analiză pentru cabaline, efectuată la o clinică veterinară din localitatea Zărnești. Coroborând această informație cu datele obținute de la persoane care aveau legătură cu analiza medicală respectivă, polițiștii locali au reușit să identifice autorul depozitării ca fiind o persoană fizică din orașul Râșnov, care a dorit să cumpere un cal, dar nu a finalizat tranzacția. Respectivul cetățean a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 800 lei pentru depozitarea deșeurilor pe domeniul public, conform HCL nr.149/2017 (republicată), iar sacul «misterios» a fost ridicat de operatorul de salubritate”, se arată în comunicatul de presă. 

Precizarea redacției

Prin acest material nu punem la îndoială competența polițiștilor locali și nici nu vrem să dăm „o palmă” persoanei care a redactat comunicatul sau să facem ca ea să fie sancţionată. Este doar un material-pamflet, în care am valorificat „materialul clientului”.

COMUNICATUL DE PRESĂ COMPLET, AICI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.