Noua lege a educației: La colegiile naționale cu examen de admitere, la liceu pe baza mediei la Evaluarea națională

​Colegiile Naționale vor avea dreptul să organizeze examen de admitere înainte de susținerea evaluării naționale, potrivit proiectului noii legi a educației.

Examenul de admitere la Colegiile Naționale se va organiza pentru maximum 90% din numărul de locuri, iar locurile rămase neocupate intră în procedura de repartiție computerizată, în urma susținerii evaluării naționale.

Potrivit precizărilor ministerului Educației, admiterea la celelalte licee va fi computerizată în baza mediei de la evaluarea națională.

În cazul liceelor vocaționale vor fi probe de aptitudini.

Potrivit noii legi, se va renunța la media anilor de studiu pentru calcularea mediei finale pentru admiterea la liceu.

„Mă adresez acelor elevi care vor începe în septembrie clasa a VII-a. Ei vor avea o șansă în plus, aceea de susținere a examenului de admitere într-un liceu. Este vorba despre dreptul care se acordă prin această lege colegilor naționale (…) Liceele care au demonstrat și vor demonstra calitatea educației vor avea dreptul să-și organizeze propriile examene de admitere în liceu pentru ocuparea 90% din numărul de locuri, 10% vor rămâne pentru a fi ocupate prin procesul normal de distribuire. Acest proces de admitere în liceu se va face înainte de a fi demarată evaluarea națională. Încă de la intrarea în vigoare a legii, pentru elevii de clasa a VIII-a este important de știut că se introduce renunțarea la media din gimnaziu”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.