Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, scapă de una din cele trei amenzi primite în ianuarie pe motiv că, deși ar fi trebuit să se afle în carantină, a oficiat slujba la Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa și apoi a participat la două evenimente. Amenda a fost anulată, marți, de instanță.
IPS Teodosie a contestat în instanță amenzile primite, iar Judecătoria Constanţa a decis marți să admită în parte plângerea formulată de el împotriva Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa.
“Anulează în parte procesul verbal seria PF nr. 0089507 din data de 24.01.2022, cu referire la contravenţia prevăzută şi sancţionată de art. 65 lit. i) şi art. 66 lit. b) din Legea nr. 55/2020, pentru care s-a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 1.000 lei. Menţine în rest procesul verbal ca legal şi temeinic. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanţa”, se arată în minuta instanţei, conform News.ro.
Articolul 65 se referă la “desfăşurarea de către organizatori a unor mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spaţii deschise, ori a unor întruniri de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spaţii închise, cu nerespectarea măsurilor stabilite conform art. 5 alin. (3) lit. a”.
“IPS Teodosie, amendat de catre Poliţia din Constanţa că nu a respectat măsura abuzivă a izolării la domiciliu, câştigă procesul cu Politia Română şi anulează amenda de 1000 de lei, dar se şi constată că slujba din 24 ianuarie de pe faleza Cazinoului din Constanţa a fost săvârşită în mod legal. Procesul l-am pornit în ianuarie, iar 8 luni de zile am reuşit să dovedim că ÎPS Teodosie a fost amendat pe nedrept şi izolat în mod abuziv”, a afirmat avocatul Adrian Cuculis, care l-a reprezentat în instanță pe IPS Teodosie.
De ce a fost amendat arhiepiscopul Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului a fost amendat, în 24 ianuarie, de trei ori, de poliţiştii constănţeni, valoarea totală a sancţiunilor fiind de 3.000 de lei.
IPS Teodosie fusese plasat în carantină de către Direcția de Sănătate Publică începând din 21 ianuarie, pe motiv că intrase în contact cu persoană confirmată cu COVID-19. Trei zile mai târziu, arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba la Catedrala Arhiepiscopală “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. El a fost amendat de polițiști cu 1.000 de lei.
În pofida amenzii primite, arhiepiscopul Tomisului a mers apoi la o manifestare culturală dedicată Zilei Unirii Principatelor, pe faleza Cazinoului, fiind amendat din nou de către polițiști, tot cu 1.000 de lei.
Ce spunea Arhiepiscopia
Arhiepiscopia Tomisului a reacționat atunci printr-un comunicat postat pe Facebook, în care spunea că amenzile date IPS Teodosie “sunt ilegale”, astfel că vor fi contestate: “E absurd să fii amendat fără să fii vinovat”.
În toată perioada pandemiei, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a contestat restricțiile impuse de autorități. El a contestat inclusiv în instanță restricțiile privind organizarea pelerinajelor, fiind apărat de Diana Șoșoacă.
De exemplu, la slujba de Bobotează din 2021 IPS Teodosie chemase 10.000 de oameni. Potrivit jandarmilor, la ceremonii au luat parte 2.500 – 3.000 de persoane. Oamenii au asistat la slujbă fără să respecte regulile de distanțare, mulți stând umăr la umăr. La plecarea procesiunii către Portul Tomis, IPS Teodosie le-a spus oamenilor ca acolo să păstreze distanţa fizică, “să nu supărăm autorităţile”.
De asemenea, de Crăciun, în 2020 arhiepiscopul Tomisului a oficiat slujba în Catedrala Arhiepiscopală, cu participarea mai multor persoane, deși Constanța era în carantină, fiind interzise slujbele în interiorul bisericilor, cu excepția celor la care participa doar personalul clerical.
În noiembrie 2020, IPS Teodosie a contestat în instanță o decizie a Comitetului pentru Situații de Urgență prin care erau interzise pelerinajele, astfel încât să poată fi organizat pelerinajul de Sfântul Andrei. Arhiepiscopul Tomisului, care a pierdut în instanță, a fost reprezentat de avocata Diana Șoșoacă, actual senator.
IPS Teodosie i-a scris atunci premierului că nu va îngădui ca dreptul de a-l cinsti pe Sfântul Andrei să fie călcat în picioare: “Ce veți face? Ne veți bate, amenda, aresta și executa?”. Teodosie a amintit și de revoluția din 1989: “Nu subestimați dorința oamenilor de a striga în stradă”.
De asemenea, IPS Teodosie a susținut că nu se vaccinează împotriva COVID-19 pentru că are alergii și că, oricum, nu ar avea motiv pentru că nu se îmbolnăveşte.
“Nu este obligatoriu şi mai ales că este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi. Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre”, declara IPS Teodosie în aprilie 2021.
În octombrie, el s-a lansat într-o pledoarie împotriva vaccinării anti-COVID, într-o emisiune la Radio Dobrogea, susținând că vaccinul “nu este asumat de nimeni și sunt atâtea urmări negative”.
IPS Teodosie i-a îndemnat pe oameni “să se adreseze în masă justiției” privind restrângerea unor drepturi pentru cei nevaccinați și a făcut un “apel la juriști să se mobilizeze și să îi apere”.
Emisiunea de la Radio Dobrogea, a cărei temă a fost “Constrângerile pentru vaccinare”, a fost realizată de către purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu.
“Din ce în ce mai mulți oameni se sperie că ce vor face, pentru că tot aud la știri că li se va interzice celor nevaccinați să se ducă în stânga, în dreapta la spital, la alimentară, la mall, la școală, la mai știu eu pe unde. (…) Nu avem nicio decizie în sensul ăsta până acum”, a spus preotul Tănăsescu, în deschiderea emisiunii.
IPS Teodosie și-a început pledoaria cu un apel către juriști să îi apere pe oameni, pe care i-a îndemnat să se adreseze în masă justiției:
“Așa este. Eu cred și trebuie să fac un apel la juriști să se mobilizeze. Este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Și sunt atâtea urmări negative. Deci acești oameni ar trebui, credincioșii noștri, să se adreseze în masă justiției. Au fost atâtea sentințe care au arătat că este fără temei constituțional această interdicție a nevaccinaților. (…) Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă provaccin și a obligativității vaccinului?”.