Consiliul Local a aprobat vineri, în ședință „de îndată“, convocată pentru ora 8.30, la propunerea primarului, documentele necesare depunerii proiectului „Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public (stradal/pietonal) din municipiul Brașov” – zona 1, pentru a obține finanțare nerambursabilă în cadrul Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Însă, în aceeași zi, la aproximativ o oră distanță, Primăria Municipiului Brașov „a reușit” contraperformanța să piardă această finanțare, în valoare de 6,6 milioane de lei, pentru că nu a fost suficient se „iute de mână”. Aplicația Autorității Fondului de Mediu s-a deschis la ora 10, iar la ora 10.07 s-a închis, după ce a înregistrat, conform regulamentului, solicitări de 150% din bugetul alocat, de la 469 de primprii.
Potrivit unui comunicat transmis de Primăria Brașov, municipalitatea ar fi făcut încărcarea documentelor, dar a dat „SEND” exact la… 10.07 și a primit răspuns că aplicația este deja închisă.
Practic, Primăria Brașov nu a reușit să se înscrie în lista celor aproape 500 de localități din România care și-au înregistrat proiectul de modernizare a iluminatului public, pentru a obține finanțarea nerambursabilă. În schimb, alte localități mai mici din Brașov, precum Râșnov, de exemplu, au reușit să încarce în timp util dosarele în aplicația AFM… aprobând dosarele în Consiliul Local cu cel puțin o zi nainte.
„Proiectul aprobat astăzi face parte dintr-un program care vizează înlocuirea a aproximativ 8.500 de corpuri de iluminat, cu o valoare totală estimată la 25.7 milioane lei (inclusiv TVA). Programul este împărțit în trei faze. Pentru prima fază, sunt vizate aproximativ 2.200 – 2.300 de corpuri de iluminat, valoarea estimată fiind de 6,6 milioane lei. Valoarea include achiziția și montarea corpurilor de iluminat cu tehnologie LED, a consolelor, conductorilor pentru conexiuni, accesoriilor, punctelor de aprindere și sistemelor de telegestiune zonale, care vor completa sistemul de telegestiune existent”, se precizează, într-un comunicat de presă al Primăriei Brașov, transmis vineri, la câteva ore după eșec, fără a explica exact dacă Municipalitatea a reușit sau nu să își înscrie acest proiect.
Municipalitatea a depus astăzi proiectul aprobat de Consiliul Local. Linia de finanțare a fost deschisă la ora 10.00, iar la ora 10.07, când a fost încheiată aplicația municipiului, fondurile erau deja epuizate”, se arată mai în același comunicat de presă al Primăriei Brașov, într-o încercare „transparentă” de a justifica acest eșec.
Alte proiecte în implementare
În comunicatul referitor la depunerea dosarului pentru banii de la AFM se arată că, în procedură de achiziție se află și proiectul de extindere a iluminatului public pe străzile noi din Bartolomeu Nord și Stupini, o investiție de aproape 15 milioane de lei (fără TVA) și care înseamnă extinderea rețelei de iluminat public pe 38 de străzi sau tronsoane de străzi noi, majoritatea din cartierele Bartolomeu Nord și Stupini, la care se adaugă instalarea sistemului de iluminat pe str. Carpaților și Zizinului (tronsonul între Gemenii și pasaj) și pe celălalt trotuar, precum și modernizarea iluminatului pe str. Berzei și Sitarului, inclusiv coborârea în subteran a rețelei electrice, și iluminatul perimetral al cimitirului Șprenghi. În total, această investiție presupune instalarea a aproximativ 22 de kilometri de rețea, 871 de stâlpi noi, 917 corpuri de iluminat tip LED și 917 module de telegestiune. La acestea se adaugă iluminatul suplimentar al trecerilor de pietoni.
Brașovul își dorește un oraș mai „verde” printr-un sistem de iluminat cu tehnologie LED și prin telegestiune și senzori.
Strategia municipiul Brașov de a deveni un oraș mai „verde” ar avea printre altele în vedere îmbunătățirea infrastructurii de iluminat public a orașului, astfel încât să se atingă următoarele obiective:
-reducerea consumului anual de energie în iluminat public
-îmbunătățirea calității iluminatului stradal prin aducerea sistemului la nivelul prevederilor standardelor și normativelor în vigoare
– diminuarea costurilor municipalității legate de energie electrică și întreținerea aferentă a serviciului de iluminat public.
Aceste obiective pot fi atinse prin înlocuirea aparatelor de iluminat și a consolelor de susținere cu aparate cu tehnologie LED și implementarea sistemului de control a iluminatului prin telegestiune și senzori.
În municipiu există în acest moment un total de aproximativ 16.500 de corpuri de iluminat și s-a demarat, din 2019, un program prin care au fost deja înlocuite aproximativ jumătate dintre corpurile de iluminat clasice cu corpuri de iluminat LED, pe străzile principale (Calea București, Saturn, Vlahuță, Victoriei, Stadionului, Calea Făgărașului, M. Kogălniceanu, 15 Noiembrie, Zizinului, N. Bălcescu, Eroilor, Iuliu Maniu, parcurile Titulescu și Eroilor etc) și pe lucrările de investiții realizate (de exemplu strada Lacurilor, Stejarului, Șoseaua Cristian, DN13 între ocolitoare și pasajul Fartec), este precizat în același comunicat al Primăriei Brașov.
Însă prin pierderea acestei finanțări Primăria Municipiului Brașov, a pierdut o șansă importantă de a implementa cât mai rapid acest proiect. Și asta în contextul în care, dinspre Executiv se vorbește atât de des despre un oraș verde…