Site icon

Specialist din Ministerul Mediului: Brașovul, ferit de deșertificare, dar amenințat de degradarea terenurilor

Deșertificarea este un fenomen îngrijorător pentru România. Oltenia este supranumită „Sahara României”, circa 1.000 de hectare de soluri fertile sunt înghițite anual de nisipuri. Fenomenul se manifestă și în sudul Moldovei, dar și în Vestul României. În județul Brașov nu se manifestă această tendință, susține Ionuț Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. În schimb, județul nostru are o altă problemă: terenurile degradate. 

„În județul Brașov, degradarea terenurilor apare, în principal, ca urmare a pășunatului intensiv și a alunecărilor de teren”, a explicat Ionuţ Banciu.

În ceea ce privește suprapășunatul, el a dat ca exemplu zona deluroasă dintre Brașov și Sighișoara.

Pentru combaterea și prevenirea deșertificării și a degradării terenurilor, Ministerul Mediului lucrează la o strategie pe termen lung, în care să fie prevăzute măsuri și politici până în anul 2030. Totuși, acest document nu va fi gata prea curând, având în vedere că abia a fost finalizat studiul pentru elaborarea viitoarei strategii.

De altfel, marți, la minister, specialiștii care au realizat studiul au prezentat principalele axe vizate de acesta:

Pe de altă parte, până la finalizarea strategiei respective, cel mai probabil, Guvernul va lua unele măsuri punctuale. Printre altele, secretarul de stat în Ministerul Mediului a menționat că este în lucru un act normativ privind acordarea unor compensații proprietarilor de terenuri care împăduresc pajiștile degradate. 
Exit mobile version