Zece tunuri noi de zăpadă, pentru Poiana Braşov. Ele vor fi utilizate pe două pârtii

În staţiunea Poiana Braşov vor fi puse în funcţiune, în viitorul sezon de iarnă, 10 tunuri mobile pentru producerea zăpezii artificiale. Primăria municipiului Braşov a finalizat procdura de achiziţie, care face parte dintr-un proiect mai larg de modernizare a staţiunii, ce include şi extinderea iluminatului de pârtii dar şi a unor linii de transport pe cablu, precum și extinderea rețelei și asigurarea de noi surse de apă pentru alimentarea lacului din Poiana Ruia. 

Câștigătoarea contractului de furnizare a tunurilor de zăpadă  a fost declarată firma Technoalpin România, oferta acesteia fiind de 1.394.400 de lei, la care se adaugă TVA.

„Vom utiliza aceste tunuri în principal pentru pârtiile Lupului inferior și Drumul albastru. Deși reprezintă alternative foarte bune pentru schiori, mai ales că dispun de transport pe cablu propriu (telescaunul Lupului), aceste pârtii sunt ultimele care se deschid, din cauza lipsei de zăpadă. Tocmai de aceea, achiziția acestor tunuri a fost o prioritate pentru noi, astfel încât, din sezonul următor, deschiderea zonei inferioare a domeniului schiabil să includă și cele două pârtii și, implicit, să reducă și timpul de așteptare la transportul pe cablu. Urmează finalizarea procedurii pentru iluminatul pârtiilor Drumul Roșu și Subteleferic, unde am încheiat analiza tehnică, licitația pentru iluminatul pârtiilor Lupului inferior și Drumul Albastru, în 18 august, și lansarea licitației pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic pentru alte trei instalații de transport pe cablu și noi legături între pârtii“, a declarat primarul Allen Coliban.

În perioada următoare se va semna contractul pentru achiziția celor 10 tunuri, după care, conform caietului de sarcini, Technoalpin Romania are termen 30 de zile, după ordinul de începere a lucrărilor, pentru livrarea lor.

Tunurile vor funcționa la o temperatură de maxim – 2,5 grade C, trebuie să aibă staţii meteo individuale pentru măsurarea parametrilor ce determină calitatea zăpezii, sistem de iluminare în timpul funcționării, lumină de avarie și avertizare sonoră. Ele nu trebuie aibă data de producție mai veche de 2021.

În acest moment, sistemul de producere a zăpezii artificiale din masivul Postăvarul este compus din 120 de lăncii, 24 de tunuri mobile și 12 tunuri fixe, sistem care a produs în sezonul trecut aproape 400.000 de m.c. (399.670,4 m3) de zăpadă artificială.

În sezonul trecut de iarnă, început în 24 decembrie și încheiat în a doua zi de Paști, respectiv 25 aprilie, Poiana Braşov a înregistrat 2.022.377 de treceri prin turnichete.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.