Județul Brașov a primit elicopterul SMURD pe care Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă l-a alocat Braşovului în primăvara acestui ani. Aparatul de zbor a fost deja adus la Ghimbav şi, potrivit informațiilor Consiliului Județean Brașov, personalul medical care îl va deservi, a primit în această săptămână instrucţiunile necesare utilizării echipamentelor cu care este dotat, acesta fiind primul pas în ceea ce priveşte funcţionalizarea detaşamentului aeromedical Braşov care va deservi zona montană.
Elicopterul va fi operat iniţial de la Aerodromul Ghimbav, până la finalizarea construcţiei hangarului şi a bazinului de alimentare din lângă Aeroportul Internațional Brașov-Ghimbav. „Hangarul va fi amplasat lângă aeroport, făcând pe viitor posibile şi zborurile pe timp de noapte. Aşteptăm soluţia tehnică din partea proiectantului şi ne vom mobiliza pentru a realiza în cel mai scurt timp această investiţie atât de necesară nu doar Braşovului şi judeţelor învecinate. Există toate şansele ca până la sfârşitul anului 2022, detaşamentul aeromedical Braşov încadrat cu medici şi asistenţi din cadrul unităţilor de primiri urgenţe Braşov şi Sibiu să fie funcţional”, a declarat președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea.
12 medici în Detașamentul aeromedical Brșaov
De altfel, vineri, 2 septembrie, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, alături de dr. Cristina Vecerdi și de șeful ISU Brașov col. Lucian Marciu, au i-au vizitat pe participanţii la cursurile de pregătire pentru salvarea montană cu elicopterul, organizate de Inspectoratul General de Aviaţie (IGAv) al Ministerului Afacerilor Interne cu sprijinul SMURD Bucureşti.
Cursurile s-au desfăşurat la Aeroclubul Ghimbav, fiind prezenţi 16 medici din cadrul serviciilor SMURD din judeţele Braşov, Sibiu şi Mureş. Printre cursanţi s-au numărat cei 12 medici braşoveni şi sibieni care vor asigura operarea elicopterului SMURD. În cadrul cursurilor, participanţii s-au familiarizat cu aeronava, având în vedere că aceasta este destinată cu precădere intervenţiilor în zonele de munte, însă, dacă situaţia o va cere, ea va fi mobilizată inclusiv la intervenţii primare şi secundare.
În această fază de pregătire, cursanţii s-au obişnuit cu echipamentele elicopterului şi au dezvoltat deprinderi de lucru, printre care şi punerea în practică a manevrelor de troliere. Ulterior, ei vor continua instruirea prin participarea la două etape de pregătire pe teren, în zona montană Padina.
„Pentru zborurile obişnuite (intervenţii primare şi secundare), pregătirea s-a finalizat la Bucureşti, în urmă cu câteva săptămâni. În această etapă, mult mai solicitantă, s-a făcut pregătire specializată, de la salvări simple (de genul entorselor sau traumatismelor minore), până la salvări complexe ale pacienţilor politraumatizaţi, fiind parcurse tehnicile de troliere cu diverse echipamente de salvare. Cu emoţii fireşti de început, cei 12 medici care vor opera elicopterul din Braşov, alături de colegii din Mureş veniţi la pregătire şi încurajati de colegii cu experienţă din Bucureşti, au făcut în medie 11 intervenţii fiecare. Fiecare a fost şi în rol de salvator, şi de victimă, tocmai pentru a conştientiza nevoile victimelor care urmează să fie salvate. La final, după patru zile de antrenamente a câte 12 ore fiecare, a rezultat o echipă sudată pe încredere, profesionalism şi curaj. Antrenamentul nu este ușor. Este nevoie de multă disciplină și concentrare la troliere. Este nevoie de multă încredere și îndemânare. Sunt foarte mândră de toți colegii mei care nu refuză nici o provocare.”, a explicat dr. Cristina Vecerdi.