Site icon

Aristotel Căncescu și Sebastian Grapă, încă un dosar de corupție. L-au implicat și pe un primar din Țara Făgărașului

Fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu, s-a mai ales cu un dosar penal în care este cercetat pentru fapte de corupție. Direcția Națională Anticorupție (DNA) a anunțat luni că fostul șef al administrației județene a fost trimis în judecată a pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.

În același dosar mai sunt cercetați, în stare de libertate,  Ioan Taflan (primarul comunei Mândra – PSD) – pentru săvârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată – și Sebastian Grapă (la data faptelor senator în Parlamentul României, fost consilier județean și persoană de încredere a primului menționat), pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, ambele sub forma complicității.

De asemenea, a fost trimisă în judecată și o persoană fizică, administrator în drept al unei societăți comerciale – pentru săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată, ambele sub forma complicității

 Ce au constatat procurorii anticorupție 

Primăria Mândra nu a început demersurile pentru recuperarea prejudiciului 

Reprezentanții DNA – Serviciul Teritorial Brașov au menționat că „în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de toți inculpații”, iar Consiliul Județean Brașov s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 450.000 lei care reprezintă prejudiciu în dauna administrației județene.

În schimb, au mai menționat procurorii anticorupție „unitatea administrativ teritorială Mândra nu s-a constituit parte civilă în cauză până la data întocmirii rechizitoriului”.  

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a ținut să precizeze Direcția Națională Anticorupție. 

În perioada în care s-au produs faptele, Aristotel Căncescu și Sebastian Grapă erau membri PNL, iar Ioan Taflan era membru PSD. 

Reamintim că Aristorel Căncescu și Sebastian Grapă au mai „împărțit” dosare penale în care au fost cercetați pentru fapte de corupție. Astfel, în 21 iunie 2017, DNA a anunțat că a dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaților Aristotel Căncescu, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită în formă continuată și abuz în serviciu; Sebastian Grapă (pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția) dar și a altor liberali brașoveni implicați în dosarul „Mită la partid”. 

Exit mobile version