Deșeurile din Maramureș, pe punctul de a fi depuse la depozitul din Brașov. Primăria și-a dat acordul de principiu

Primăria Brașov și-a dat acordul de principiu ca deșeurile din Maramureș să fie depuse la depozitul din Brașov. Consiliul Județean Maramureș a solicitat autorităților brașovene să permită depozitarea deșeurilor la Brașov, în contextul în care Maramureș este unul dintre puținele județe din România care nu are o platformă proprie. 

Potrivit unui document publicat de Transilvania365.ro, Consiliul Județean Maramureș a făcut o solicitare către Primăria Brașov în acest sens la începutul lunii. Primăria Brașov (care deține aproximativ 5% din acțiunile Fin – Eco SA) a răspuns printr-o adresă semnată de administratorul public al Brașovului, Adriana Miron, în care se arată că: 

 ”Autoritatea locală este în principiu de acord cu menționarea următoarelor condiții: acțiunea (depozitarea) să fie pe o perioadă limitată și activitatea să nu genereze disconfort urban și nici costuri la bugetul local”.

Răspunsul Primăriei Brașov, condusă de administrația primarului Allen Coliban și având un Consiliu Local în care USR deține cele mai multe mandate este unul cel puțin ciudat, dacă nu și ipocrit. Asta în contextul în care Coliban, în perioada în care era senator și chiar șef al Comisiei de Mediu din Senat și își pregătea candidatura la Primăria Brașov, a fost unul dintre cei care au militat pentru închiderea depozitului ecologic zonal deținut de Fin-Eco. 

Ipocrizie sau…?

Tot USR, în perioada în care construia campania candidatului Coliban, susținea și încuraja frecvente acțiuni civice în fața primăriei, arătându-și nemulțumirea față de calitatea aerului din Brașov, poluare și mirosurile din oraș, față de modul în care este gestionat depozitul Fin-Eco și față de extinderea acestei platforme zonale. 

În 2020, Allen Coliban publica pe pagina sa de Facebook, un mesaj despre problemele pe care Brașovul le are cu poluarea și calitatea aerului, în general: 

”(…) Încă de la începutul activității mele parlamentare, am adus în atenția opiniei publice problemele legate de calitatea aerului, atât la nivel național, cât și la nivelul municipiului Brașov. Am fost primul om politic care a adus în discuție faptul că sursa mirosurilor din Brașov este depozitul ecologic zonal Brașov administrat de Fin-Eco, unde Municipiul Brașov / Consiliul Local Brașov este acționar, prezentând şi soluţiile posibile. Am prezentat public dovezile adunate și am expus vinovații. (…)”

Ba mai mult, înainte de alegerile locale din anul 2020, Coliban era nemulțumit că la Brașov sunt aduse deșeurile din tot județul. Acum, prin acordul de principiu, ce e drept, semnat de ”mâna dreaptă” a primarului, Coliban nu numai ca și-a schimbat viziunea, ci a devenit și mult mai ”generos” când vine vorba de preluarea deșeurilor la depozitul din Brașov. 

Cum va reacționa societatea civilă? 

De acum încolo rămâne de văzut cum vor reacționa cei care, înainte de alegerile locale din anul 2020 protestau în fața Primăriei cu măști de gaze și cereau încheierea depozitului de deșeuri. Oare vor ieși în stradă și acum, pentru a se opune ”importului” de deșeuri? 

Deși au trecut mai mult de 24 de ore de când informația a devenit publică, deocamată USR Brașov, prin liderii organizației municipale, nu au venit cu niciun răspuns la solicitarea presei, pentru un punct de vedere oficial cu privire la această situație. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.