Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a venit vineri la Brașov, într-o vizită oficială, pentru a vedea mai multe unități sanitare din județ (Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov, Spitalul Municipal Săcele, Spitalul Orășenesc Zărnești), dar și pentru a discuta cu autoritățile locale despre noile investiții în domeniul sanitar.
Discuții cu președintele CJ Brașov și cu managerul public al municipiului Brașov
Cu președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, dar și cu administratorul public al municipiului Brașov, Adriana Miron, ministrul a discutat despre proiectul noului Spital de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie, aflat pe lista celor 49 de investiții ce ar putea obține finanțare europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
„Este un proiect destul de avansat, matur, care va intra în evaluare. Din lista de 49 de proiecte, noi va trebui să alegem minim 25, care să se încadreze într-un buget total de 1,7 miliarde de euro”, a precizat ministrul într-o conferință de presă, referindu-se la proiectul unității sanitare de la Brașov.
Ministrul Alexandru Rafila a menționat că dosarul de finanțare de finanțare va putea fi depus după ce se aprobă, prin hotărâre de Guvern, criteriile de evaluare și eligibilitate, act normativ ce ar putea fi aprobat săptămâna viitoare.
„Brașovul are nevoie de o astfel de unitate. Clădirea secției de Boli Infecțioase nu este una promițătoare. De asemenea, pneumologia și pftiziologia funcționează pe un amplasament numit Stejăriș. Eu sper ca până la finalul anului să avem o listă aprobată, pentru a putea încheia contractele de asistență financiară prin PNRR. Nu avem foarte mult timp la dispoziție pentru a putea implementa aceste proiecte, termenul limită fiind 30 iunie a anului 2026”, a declarat ministrul Sănătății.
Situație delicată la Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov
Pe de altă parte, Rafila a menționat că a discutat cu președintele Consiliului Județean Brașov și despre situația Spitalului Clinic de Psihiatrie și Neurologie Brașov, unitate care necesită o extindere, după ce două secții de psihiatrie au fost evacuate din clădirea de pe strada Mihai Eminescu.
„Am primit un memoriu, mi s-a explicat situația și, cu siguranță, Ministerul Sănătății va ajuta la rezolvarea acestei probleme”, a promis Rafila.
Ministrul solicită ca dimensiunea noului spital regional să rezulte „dintr-o analiză, nu dintr-o impresie”
În timpul conferinței de presă, Alexandru Rafila a fost întrebat și despre situația unui alt spital nou ce ar urma să se construiască la Brașov, Spitalul Clinic Regional de Urgență Brașov pentru care Primăria Brașov a declarat că este nevoie de o nouă hotărâre de Guvern.
„Am avut două discuții la minister cu primarul Brașovului, Allen Coliban, și cu o reprezentantă a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare. Una dintre variantele luate în calcul pentru finanțare este contractarea unui împrumut de la BERD. Sunt condiții care trebuie aprobate de către Guvernul României. Din punctul nostru de vedere, oportunitatea unui astfel de spital este evidentă. Dezvoltarea unui spital județean sau regional este necesară. Important este ca acest proiect să fi dimensionat corect, în funcție de nevoia de servicii medicale și de personalul capabil să lucreze într-o astfel de unitate. Trebuie să existe resursa umană, pentru că o investiție fără personal calificat nu oferă accesul la servicii medicale”, a afirmat Rafila.
În ceea ce privește capacitatea și structura noului spital regional, Rafila a menționat:
„Trebuie să se analizeze și posibilitatea suprapunerilor cu structuri existente. Cei care pregătesc documentațiile tehnice pot solicita date de la Direcția de Sănătate Publică Brașov și de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Brașov, astfel încât dimensiunea noului spital să rezulte dintr-o analiză, nu dintr-o impresie”.