Premieră în sistemul medical: la Spitalul Militar de Urgență Brașov a fost montat primul „pancreas artificial”

Această săptămână a adus o premieră în sistemul medical: pe 18 octombrie 2022, la Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov a fost montată cea mai performantă pompă de insulină augmentată cu sensor de glicemie. Beneficiarul acestui dispozitiv, ce practic funcționează ca un „pancreas artificial”, este un tânăr inginer cu diabet zaharat de tip 1.
 
Sistemul de ultimă generație, cuprinde o pompă de insulină MEDTronic 780G (Advanced Hybrid Closed Loop System), cu funcție autonomă de corecție a dozajului de insulină, cuplată cu un senzor de glicemie printr-un algoritm de inteligență artificială. 
 

Cum funcționează pancreasul artificial

„Algoritul controlează funcționarea pompei și livrarea de insulină în funcție de valorile glicemice. Sistemul reglează automat administrarea insulinei și corectează valorile ridicate, non-stop, o dată la cinci minute, prin micro-bulusuri de corecție, de câte ori este necesar. Pompa anticipează necesarul de insulină și se oprește automat în cazul tendinței la hipoglicemii, repornind când valorile glicemice revin la normal”, se arată într-o descriere făcută de reprezentanții Spitalului Militar de Urgență Brașov. 
 
Sistemul MiniMedTM 780G include conectivitate wireless Bluetooth, permițând utilizatorilor să urmarească informațiile pompei și tendințele glicemice în timp real. În plus, informațiile sunt partajate automat cu smartphone-ul pacientului și cu medicull currant (CareLinkTM Connect).
 
La Spitalul Militar de Urgență „Regina Maria Brasov se derulează Programele Naționale de Diabet Zaharat – Senzori și Pompe de Insulină. Programul este coordinator dr. Brândușa Cofaru, medic primar diabet și boli metabolice.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.