Discret, fără consultarea cetățenilor sau fără dezbateri publice, Primăria Brașov a început pregătirile pentru amenajarea unui parc fotovoltaic. În primă fază, Primăria Brașov a desemnat, prin atribuire directă, un consultant care să asigure asistență tehnică pentru elaborarea Studiului de fezabilitate, a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție pentru această investiție. Contractul, cu o valoare de 268.300 lei, fără TVA a fost atribuit în 29 septembrie companiei brașovene Electroconstrucția Elcon SA din Brașov, iar în caietul de sarcini se arată că primele documente trebuie livrate până în 10 octombrie.
Tot din caietul de sarcini rezultă că municipalitatea brașoveană ia în calcul accesarea de bani europeni pentru realizarea parcului fotovoltaic, iar pentru construirea lui este alocat un teren de 343.838 de metri pătrați, fără ca în documentul amintit zona luată în calcul.
Pentru finanțare sunt luate în calcul fondurile europene și guvernamentale. De asemenea, din caietul de sarcini rezultă că va fi analizată și posibilitatea concesionării. De altfel, în caietul de sarcini se arată că „în cazul în care soluția de fundamentare a deciziei de concesionare a nu va fi aprobat de către plenul Consiliului Local Brașov, contractul de achiziții de servicii încetează de drept”.
Capacitatea de producție a noului parc fotovoltaic va fi de 20 MW și, a se arată în caietul de sarcini, este „necesar acoperirii consumului energetic al municipiului. Energia produsă de acesta va fi utilizată în toate unităţile administrative din subordinea Primăriei Braşov”.
Durata de viaţă proiectată a centralei va fi de 25 de ani.
Aceeași firmă a obținut de la Primăria Brașov, tot prin atribuire directă, în 3 octombrie, un contract în valoare de 221 .938 lei, fără TVA, pentru elaborarea soluției de racordare a parcului fotovoltaic la Sistemul Energetic Național, document care trebuie predat în 10 octombrie.