Locuitorii din comuna Ilieni (județul Covasna) și din satul brașovean Podu Oltului (comuna Hărman) vor protesta marți, 22 noiembrie, între orele 11.00 și 15.00 la sediul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din București. Ei sunt nemulțumiți de traseul sectorului Sfântu Gheorghe – Brașov al Autostrăzii Brașov – Bacău și reclamă faptul că CNAIR refuză să participe la un „dialog constructiv pe aceasta temă”.
„Noi, nu suntem împotriva autostrăzii A13 – Brașov – Bacău, ci împotriva proiectării defectuoase pentru comunitățile locale și păgubitoare financiar pentru Statul Român ca beneficiar și Uniunea Europeană ca finanțator a acestui tronson. Reamintim faptul că de la sfârșitului lunii ianuarie 2022, locuitorii acestor două comunități au semnalat, la toate forurile naționale și internaționale, nereguli grave în proiectarea acestei autostrăzi – singura autostrada proiectată ”confidențial” în secolul XXI”, au anunțat organizatorii protestului.
Invitație către specialiști: să parcurgă în teren toate variantele de traseu
Organizatorii protestului au anunțat că în 1 noiembrie, proiectul a fost dezbătut în Comisia de Transporturi din Camera Deputaților, iar toți participanții, inclusiv primarii celor două comune, au cerut reproiectarea tronsonului Brașov – Sfântu Gheorghe al autostrăzii A13 și prezența specialiștilor în teren pentru a parcurge variantele posibile, făcute public până în decembrie 2020 (și care nu includeau agreată în iunie 2021).
„Deși nu a participat la dezbaterea inițiată de Comisia pentru transporturi și infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul Românie, CNAIR S.A. a anunțat, într-un comunicat de presă oficial în data de 2.11.2022, că a postat pe SICAP Caietul de sarcini pentru finalizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada A13 Brașov – Bacău. Până astăzi 21.11.2022, caietul de sarcini respectiv nu se află pe SICAP”, au mai spus organizatorii protestului.
Care sunt revendicările protestatarilor:
„Noi cei 1.770 de locuitori cu drept de vor din comuna Ilieni (jud. Covasna) și satul Podu Oltului, com. Hărman jud. Brașov) cerem:
1. Excluderea acestei variante de traseu pe tronsonul Brașov – Sfântu Gheorghe (jud. Covasna).
2. Reanalizarea variantelor inițiale de traseu, care nu includeau această variantă
3. Retragerea caietului de sarcini de la biroul de achiziții al CNAIR S.A. sau retragerea acestuia de pe SICAP dacă, în acest moment (22. 11.2022) a fost publicat pe site-ul de achiziții publice.
4. Formularea unui nou caiet de sarcini care să țină seama de realitățile din teren, de solicitările noastre și de cele cerute în mod public de autoritățile locale și județene în cadrul dezbaterii publice inițiate de de Comisia pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaților, Parlamentul României”.