16 camere de monitorizare la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Cum este configurat sistemul

Controlorii de zbor de la Arad vor putea urmări în scurt timp tot ce mișcă pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav. Astfel, în 2 decembrie, la turnul virtual al aeroportului de la Brașov, specialiștii de la UTI Construction and Facility Management SA și SAAB Digital Air Traffic Solutions din Suedia, au montat sistemul de camere video al turnului de control virtual.
 
 

Turnul de control virtual al Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav are două componente:

 
cea exterioară, de preluare a imaginilor, de la Ghimbav, unde sunt 14 camere video, cu infraroșu. Acestea sunt poziționate astfel încât să asigure o vizibilitate de 360 de grade. Camerele, de înaltă rezoluție, au capacitatea de a prelua imagini până la aproximativ 7 km. De asemenea, există, încă, 2 camere mobile suport, care intervin în cazul în care apare o defecțiune la una dintre camerele video sau care pot executa operațiuni de focusare pe anumite detalii. Toate camerele sunt  prevăzute cu un sistem de autocurățare foarte avansat, cu aer comprimat, astfel încât să nu existe impurități pe lentilele acestora. 
 
cea interioară, alcătuită din monitoarele, de la centrul de dirijare a traficului de la Arad. Aceste monitoare permit operatorilor să supravegheze, să controleze și să dirijeze traficul aerian pe aeroportul de la Brașov. 
 
„Aeroportul Internațional Brașov este primul aeroport din România și al doilea aeroport, din lume, construit de la zero, având la bază un turn de control virtual (remote virtual tower), după aeroportul din Suedia. Implementăm, astfel, în premieră, soluţia de dirijare la distanţă a traficului aerian pe Aeroportul Internaţional Braşov, prin intermediul turnului de control virtual. Consider că avantajele extraordinare ale turnului de control virtual față de turnul de control clasic, prin tehnologia de ultimă oră dezvoltată pentru dirijarea traficului aerian, vor genera economii substanțiale în privința costurilor operaționale ale aeroportului”, a scris președintele Consiliului Județean Brașov pe rețelele de socializare, printr-o postare în care a anunțat montarea camerelor video de la Brașov.
 
Reamintim că planul Consiliului Județean este ca în perioada 12 – 19 decembrie, să se facă zborurile de verificare și calibrare a echipamentelor de radionavigație de la Ghimbav, urmând ca în luna ianuarie a anului viitor să fie verificate procedurile de zbor cu ajutorul unor aeronave speciale. Conform graficului de implementare a proiectului, Aeroportul Internațional Brașov ar trebui să fie funcțional în 15 iunie 2023. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.