FOTO VIDEO. Primul zbor de calibrare pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav. Anul viitor, de la15 iunie se va putea zbura de la Braşov

Nava de calibrare

Primul zbor de calibrare pe Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav a avut loc azi, 13 decembrie, în jurul orei 11.00. Avionul, o aeronavă Beechcraft Super King Ai cu indicativul YR-CAA, a decolat de la Bucureşti şi a ajuns la Ghimbav, după ce a survolat inclusiv zona de deasupra oraşului Sf. Gheorghe, după cum s-a putut vedea pe pe site-ul https://www.flightradar24.com/. Reprerentanţii Consiliului Judeţean Braşov şi cei ai Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav spun că este posibil ca de anul viitor, din 15 iunie 2023, aeroportul să fie deschis. 

 

Cu o zi întârziere faţă de planificările iniţiale, din cauza condiţiilor meteorologice improprii pentru zborul la vedere, aeronava specială a Autorităţii Aeronautice Civile Române a decolat de dimineaţă de la Bucureşti şi a aterizat la Ghimbav. 

Practic, începând de azi, zboruri de calibrare vor avea loc zilnic – în condiţiile în care vremea va permite acest lucru, până la efectuarea celor 30 de ore necesare pentru verificarea, monitorizarea şi evaluarea din zbor a parametrilor mijloacelor de navigaţie aeriană, ai sistemelor de comunicaţii şi de supraveghere, în vederea autorizării echipamentelor de navigaţie aeriană ILS/DME, DVOR/DME, sisteme PAPI (indicativ vizual de pantă) ambele direcţii, balizaj luminos şi sistem luminos de apropiere ambele direcţii.

„Se verifică fiecare echipament în parte. Procedura este extrem de importantă. Suntem singura instituție care poate face din aer măsurători ale parametrilor, astfel încât să fim siguri că ei sunt în toleranță. Această verificare nu poate fi realizată de altcineva. Pentru această verificare nu există un supracontrol, motiv pentru care este nevoie de o atenție deosebită. În funcție de aceste verificări se stabilesc parametrii de aterizare”, a declarat reprezentantul Autorității Aeronautice Civile Române, Iulian Dumitrescu.

Zboruri de calibrare vor avea loc în fiecare zi, pe Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav

După primul zbor de calibrare a echipamentelor de pe aeroport, a început şi analiza datelor strânse deja. Directorul Regiei Autonome Aeroportul Internaţional Braşov – Ghimbav, Alexandru Anghel, spune că pe parcursul zborului a existat o legătură permanentă cu tehnicienii de la sol, pentru efectuarea reglajelor necesare. 

„După ce au fost colectate datele, au început discuțiile cu specialiștii. De asemenea, pe parcursul zborurilor s-a ținut legătura cu tehnicienii de la sol, pentru a se face reglajele necesare din timpul zborului. Prin această procedură de calibrare se verifică și se reglează fiecare echipament în parte. În fiecare zi, în funcție de starea vremii și de vizibilitate, se stabilește un echipament care este verificat”, a declarat directorul Alexandru Anghel. 

Este posibil ca Aeroportul Braşov – Ghimbav să se deschidă la 15 iunie 2023

Întrebat din nou despre o posibilă dată la care aeroportul de la Braşov să foată fi funcţional, Alexandru Anghel a înaintat şi un termen – 14 iunie 2023, însă a subliniat că totul depinde de modul în care se va lucra până atunci la intervenţiile care mai sunt de făcut: 

„Pentru a respecta acest termen, până în 8 martie 2023 trebuie să avem gata toate testele și setările, dar dovezile că tot ce este proiectat funcționează în parametrii optimi. Tot până în 8 martie trebuie să fie pregătit personalul. Mai sunt multe detalii de pus la punct, iar după 8 martie se vor transmite datele referitoare la aeroport spre publicare pe platformele internațiolane”.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.