FOTO Avalanşă în Munţii Făgăraş, noaptea trecută. Cabana Capra, unde erau peste 40 de turişti, a fost lovită de valul de zăpadă

O avalanșă de mari dimensiuni a avut loc noaptea trecută în Munţii Făgăraș, unde sâmbătă Salvamont anunţase risc de nivel 4. Cabana Capra, aflată la 1585 de metri, la care se aflau aseară în jur de 40 – 50 de turiști, a fost lovită de valul de zăpadă. Zăpada a spart geamurile şi pătruns în unele camere. Niciunul dintre cei cazaţi nu a avut de suferit, însă reprezentanţii Serviciului Public Judeţean Salvamont Braşov spun că există pagube materiale însemnate, atât la cabană, cât şi la maşinile care erau parcate în apropierea ei. 

Avalanşa a curs, în seara de 4 februarie, pe vâlcelul ce coboară dinspre Cota 2000 (Căldarea Berbecilor). Când valul de zăpadă a lovit cabana, acolo se aflau în jur de 40-50 de persoane, turiști și personal. Zăpada a îngropat mașinile și a pătruns în unele camere.  Chiar şi aşa, oamenii au refuzat evacuarea. Nu au existat persoane rănite, însă, potrivit Salvamont, cabana a suferit pagube materiale și mai multe mașini au fost avariate. Avalanşa s-a petrecut în jurul orei 22.00. 
 
În urma ninsorilor masive cu vânt din ultima perioadă, riscul de avalanşa devenise semnificativ, în toată zona de gol alpin a munţilor Făgăraş.
 
De asemenea, la Bâlea Lac au fost observate urmele unei avalanşe mari în zona Şaua Doamnei (Curmătura Bâlii). Cel mai probabil această avalanşa a curs de sub vârful Paltinul şi a traversat zona şeii Doamnei, apreciază Salvamont Braşov.
Cum ninsorile şi vântul continuă, este de aşteptat să se produca mai multe avalanşe declanşate spontan, chiar şi în zona montană de sub 2000m, unele dintre acestea de dimensiuni mari.

 

Foto: Raluca Maria Romanov via Salvamont Romania

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.