FOTO. Grădina lui Țimăn, un nou deal din Șchei pe care au apărut excavatoarele. Primăria Brașov a depus plângere penală

Primăria Brașov a prezentat vineri două proiecte de construire împotriva cărora a anunțat că a făcut demersurile de sancționare, inclusiv plângeri penale, după ce lucrările au început fără a avea autorizație de construire eliberată de municipalitate. Cele două șantiere sunt în zone de protecție rezervație de arhitectură, unul în cartierul Șchei, iar celălat Blumăna.

În cazul proiectului de construire locuințe colective de pe str. Dr. Ioan Cantacuzino (Blumăna), este vorba de un proiect destul de avansat, s-a depus documentația de autorizare, în cazul proiectului din Șchei, din „Grădina lui Țimăn”, au fost realizate lucrări pentru care nu există nici o documentație, cu excepția unui certificat de urbanism eliberat în luna iunie 2022, adică doar un act de informare cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească dezvoltatorul pentru a putea primi autorizația de construire.

„Sunt mai multe construcții care nu beneficiază de autorizație de construire”

„Primul șantier la care facem referire, cel din Șchei, are un certificat de urbanism emis în luna iunie pentru construirea de locuințe. Punct. De la acest moment, în cadrul Primăriei Brașov n-a mai fost depus niciun document, de sistematizare verticală, avizul Comisiei de Circulație, nu avem nimic care să valideze intervenția pe aceste dealuri. Cel de al doilea proiect este destul de matur, adică practic a fost depus pentru obținerea autorizației de construire în luna iulie anul trecut, dar nu a obținut încă autorizația, având câteva contestări pe care le-au semnalat inspectorii din cadrul Serviciului de Autorizări Construcții. Nu este posibil să faci lucrările de construire pe baza unui certificat de urbanism. Este un document care îți transmite ce ai de făcut pentru a obține autorizația de construire. Sunt mai multe construcții care nu beneficiază de autorizație de construire și care în momentul de față solicită clemență pentru intrarea în legalitate. Din păcate, multe din ele nu respectă regulamentul local de urbanism și asta ne forțează să nu putem să validăm construcțiile. E o situație care intră într-un blocaj și s-ar putea să ajungem și la momentul în care va trebui să demolăm imobilele. Dacă începi să construiești fără autorizație de construire, îți asumi un risc foarte mare. Imobilul nu poate fi intabulat fără a fi validată construcția”, a explicat Dragoș Oprea, arhitectul șef al municipiului.

La rândul său, primarul Brașovului, Allen Coliban, a declarat că  din partea municipalității va exista „zero toleranță pentru ilegalitățile privind dezvoltarea urbană”.

Plângere penală, făcută în urmă cu două zile

„Avem două proiecte pe care le-am sesizat Poliției și, ulterior, organelor de anchetă cu privire la încălcarea regimului autorizării și al autorizărilor din construcții. Două proiecte care sunt șantiere mari care se desfășoară la ora actuală fără nicio autorizație: un proiect în zona Blumăna – în zona centrului- și un proiect în zona Șcheiului, chiar în apropiere de Biserica Sfânta Treime. Ambele trebuie să se oprească, să își oprească lucrările imediat, și să intre pe circuitul de autorizare. Totodată, organele cu competențe în cercetarea acestor fapte să demareze anchetele respective. Poliția a fost, a sancționat, a dispus oprirea șantierului. În cazul în care lucrările continuă, vorbim de o altă încadrare, tot în registru penal, a faptelor. Există o plângere făcută în urmă cu două zile de noi și vom continua cu un tratament egal în cazul tuturor celor care încalcă legislația în construcții. În Brașov există șantiere care nu au autorizație, șantiere la care Poliția Locală aplică sancțiuni și măsuri de oprire a lucrărilor, dar care continuă. Pentru toate aceste situații care încalcă legea voi face plângeri penale făptașilor și voi cere instanțelor să dispună readucerea terenului la situația inițială”, a precizat primarul Allen Coliban.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.