Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” Brașov va pregăti studenții pentru aeronavele pe care România le va primi după 2030

Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă din Brașov a obținut o finanțare nerambursabilă prin Planul Național de Redresare și Reziliență  pentru implementarea proiectului „DIGIMIL AFAHC”. Valoarea totală a proiectului este de 7.841.878 lei, fără TVA, sumă din care 2.929.582 lei este valoarea a două simulatoare aerospațiale care vor reproduce condițiile de zbor ale aeronavelor. 

Pentru achiziționarea echipamentelor și dotărilor aferente proiectului „DIGIMIL AFAHC”, Academia Forțelor Aeriene a lansat o licitație pe platforma electronică de achiziții publice, iar ofertele sunt așteptate până în 29 mai. 

În anunțul licitației se menționează că simulatoarele de zbor vor permite pregătirea studenților pentru a pilota aparate de zbor F – 35 Lighting II, la Boeing 737, Yak – 52 sau Cessena 172. 

Sistemul vizual al fiecărui simulator va fi alcătuit dintr-un proiector laser și ecran de proiecție curbat central, fixat pe un schelet metalic montat pe platformă mobilă. Simulatorul va fi completat cu o cască de realitate virtuală. De asemenea, sistemul va fi dotat cu un pupitru de comandă, pentru monitorizarea funcționării echipamentelor și a parametrilor de zbor de către un instructor.

Pregătirea studenților pentru a opera  aeronavele militare F – 35 vine în contextul în care România va cumpăra avioane de ultimă generație F-35 (generația a V-a), iar primele livrări sunt așteptate în anul 2030. Aceste avioane, dotate cu o gamă largă de senzori avansaţi, capacitate de schimb de informaţii criptate în timp real atât cu platforme aeriene, cât şi cu sisteme de apărare cu baza la sol, capacitate de gestionare reală a imaginii operaţionale a câmpului de luptă, precum şi cu muniţii inteligente de înaltă precizie, permit realizarea şi menţinerea superiorităţii aeriene, condiţie obligatorie pentru asigurarea suveranităţii în spaţiul aerian naţional şi, la nevoie, pentru apărarea acestuia.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.