Ce se va întâmpla cu fostul Spital de Boli Dermato-Venerice din Brașov? După mulți ani de la cumpărare, proprietarul a depus un dosar pentru punerea în siguranță a clădirii

Proprietarii fostului Spital de Dermato – Venerice de pe Șirul Gheorghe Dima din Brașov au depus la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice Brașov, documentația pentru realizarea unor lucrări la clădire, aflată acum într-un stadiu avansat de degradare. La imobil nu s-au făcut lucrări de la cumpărarea ei de la Consiliul Județean Brașov, în anul 2012. 

Dosarul pentru realizarea lucrărilor de punere în siguranță a clădirii a fost analizat de membri comisiei în ședința din 12 aprilie, iar rezultatul a fost publicat pe site-ul instituției după Paște.

Astfel, în opinia comisiei, „punerea în siguranță a clădirii se poate face prin efectuarea unor reparații și a înlocuirii elementelor degradate, și nu prin desfaceri extinse ale acoperișului – așa cum au fost propuse în documentație – incompatibile cu statutul de monument istoric. Documentația tehnică va fi întocmită de către specialiști și experți atestați de Ministerul Culturii”.

Documentația pentru punerea în siguranță a clădirii, în care sunt incluse lucrările la acoperiș a fost depusă, cel mai probabil, în ultimele luni, asta în condițiile în care o parte din acoperiș s-a prăbușit încă din anul 2018. 

FOTO. Fostul spital de Boli Dermato-Venerice cade bucată cu bucată. Clădirea a fost propusă acum 4 ani pentru includerea în lista monumentelor istorice

 

 Clădirea fostului spital de Dermatolologie a fost vândută de Consiliul Judeţean Braşov pentru suma de 1,8 milioane de euro.

Inițial, proprietarul avea în plan să demoleze clădirea (motivând că structura de rezistență este afectată că imobilul este infectat bacteriologic), iar în locul ei să construiască un complex hotelier de anvergură, însă documentația nu a fost aprobată. Ulterior, a propus construirea unor clădiri mai mici. 

Pe de altă parte, în anul 2014, mai multe ONG-uri au obținut începerea procedurii de includere a clădirii în Lista monumentelor istorice, demers prin care a fost împiedicată demolarea. 

Societatea civilă împiedică demolarea fostului Spital Dermato din Centrul Istoric al Braşovului. Pro Patrimonio şi Pro.Do.Mo au cerut includerea clădirii pe lista monumentelor

Pe de altă parte, de la cumpărarea de către noul proprietar, clădirea nu a fost reparată și nici întreținută, astfel că în timp, ferestrele au dispărut, acoperișul s-a prăbușit, au căzut bucăți din fațadă. Ba mai mult, anul trecut, în clădire s-a produs un incendiu, suspecți de producerea lui fiind oamenii străzii. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.