Consiliul Județean va aproba Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Brașov. Unde vor ajunge gunoaiele din municipiul Brașov, înainte de a fi duse la depozit?

Consiliul Județean Brașov va aproba în ședința de plen din 27 aprilie indicatorii tehnico-economici pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în Județul Brașov. În proiect sunt incluse, printre altele două stații de tratare a deșeurilor și una de transfer, la acestea urmând a ajunge deșeurile înainte de a fi trimise spre depozitul de deșeuri. 

Astfel, pentru zona de sud a județului, care include municipiul Brașov și localitățile limitrofe, este prevăzută o instalație integrată de tratare a deșeurilor la Măieruș. Acesta va fi dotată, printre altele, cu o linie de sortare a deșeurilor, una de sortare a deșeurilor reziduale, dar și instalații de digestie anaerobă, de biostabilizare și de compostare în sistem închis. 

La Părău se va amenaja un centru de sortare și pregătire a deșeurilor pentru valorificare materială și energetică. La acest centru vor fi aduse deșeurile din zona Făgăraș. Și la acest centru vor fi amenajate linii de sortare și instalații de tratare a deșeurilor. 

Pentru zona Rupea și localitățile limitrofe este prevăzută o stație de transfer pe teritoriul administrativ al comunei Hoghiz, unde vor fi depuse deșeurile înainte de a fi duse la centre de valorificare sau la depozitul de deșeuri. 

De asemenea, în SMID sunt prevăzute și alte măsuri ce vizează îmbunătățirea colectării, transportului, sortării sau tratării deșeurilor. 

Printre altele, prin SMID este propusă colectarea separată a deșeurilor din piețele agroalimentare, extinderea sistemului de colectare separată a deșeurilor din parcuri și grădini sau colectarea separată a deșeurilor textile. 

 Prin implementarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, cantitatea de deșeuri ce ajunge la depozitul ecologic de deșeuri ar urma să se reducă foarte mult, la groapă urmând a ajunge numai ce nu poate fi reciclat sau valorificat. 

Investițiile prevăzute în Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor sunt consistente, valoarea totală a proiectului fiind estimată la 792.562.684 lei, cu tot cu TVA.

Pentru finanțarea lucrărilor, Consiliul Județean Brașov va depune o cerere de finanțare nerambursabilă prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.