Ministerul Finanțelor, care are acum în administrare Cetățuia de pe Dealul Straja din Brașov a pregătit proiectul de act normativ prin care monumentul trece din domeniul public al Statului Român în cel al Municipiului Brașov. Proiectul, aflat în dezbatere publică până în 27 mai, a fost publicat pe site-ul ministerului, iar persoanele interesate pot transmite observații scrise pe mail, la adresa publicinfo@mfinante.gov.ro. După ce se va încheia această etapă va fi emisă și hotărârea de Guvern privind transferul imobilului și se va face predarea – primirea monumentului, iar dacă nu apar situații neprevăzute, în vara acestui an Primăria Brașov ar putea primi cheile Cetățuii.
Reprezentanții Ministerului Finanțelor au explicat că decizia de transferare a monumentului are la bază o hotărâre a Consiliului Local Brașov din 5 aprilie 2023.
De altfel, Ministerul Finanțelor pare destul de interesat să predea cât mai repede monumentul, având în vedere că Cetățuia este într-o stare destul de precară.
„În 2015 a fost închisă din cauza stării de deteriorare. Expertiza tehnică întocmită în 2016 sublinia importanța consolidării ansamblului Cetățuii, existând riscul apariției de degradări majore în cazul unui cutremur. În intervalul de timp scurs până în 2023 nu s-au întreprins acțiuni de salvare a ansamblului. În prezent, obiectivul ridică probleme de siguranță publică; căderile și desprinderile elementelor de zid (cărămizi, pietre, tencuială) pun în pericol cetățenii, fiind astfel absolut necesară demararea punerii în siguranță a obiectivului. Situația zidurilor incintei a fost consemnată prin procesul verbal de intervenție nr. 42 din 06 aprilie 2023 al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Brașov. Totodată, precizăm că pentru întreținerea și conservarea imobilului sunt necesare resurse financiare și umane”, se arată în nota de fundamentare.
Valoarea de inventar a Cetățuii este de 2.044.160 lei, iar lucrările de restaurare vor depăși, cel mai probabil, această sumă.
Cetățuia, ofertată și de alte ministere
Reamintim că în luna noiembrie a anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a României a menținut deciziile instanțelor inferioare, stabilind ca proprietar al Cetățuii Statul Român. În etapa următoare, fiecare minister a fost întrebat dacă vrea să preia Cetățuia, iar două dintre ele au răspuns afirmativ; Ministerul Afacerilor Interne – pentru transformarea monumentului într-o bază de recuperare și Ministerul Educației (prin Universitatea Transilvania) – pentru amenajarea în Cetățuie a unor spații educaționale și culturale.
Ulterior, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din 9 martie 2023, a fost introdus un proiect de memorandum prin care urma să fie predat monumentul către unul dintre cele două ministere. Proiectul a fost retras de pe ordinea de zi la insistența autorităților locale brașovene, iar premierul României a decis ca la București să fie chemați reprezentanții Primăriei Brșaov și Consiliului Județean Brașov, pentru a se stabili cea mai bună modalitate de administrare a monumentului.