Consiliul Județean al Elevilor din Brașov este în asentiment cu toate cadrele didactice și susține cauza pentru care aceștia luptă – respectiv majorare vizibilă a salariilor şi condiţii mai bune de muncă, întrucât cunosc importanța și necesitatea unei schimbări în domeniul educației, a transmis CJE într-un comunicat de presă. Elevii spun că profesorii ar merita de să bucure de o finanţare mai mare, iar vocea și părerea acestora ar trebui auzită și respectată.
Cu toate astea, Consiliul Judeţean al Elevilor vorbeşte despre confuzia crează în unităţile de învăţământ, ca urmarea “sentimentului de haos și dezinformare ce predomină în rândul beneficiarilor primari ai educației, elevii”
“Majoritatea resimțim un sentiment de confuzie datorat faptului că nu știm care vor fi consecințele următoare. Nu știm dacă într-adevăr profesorii noștri vor intra în grevă sau dacă absențele vor mai fi consemnate în catalog în această perioadă. Se vorbește mult despre această situație, se pun multe întrebări, care cu greu își găsesc și un răspuns.
Elevii nu știu cum le vor fi încheiate mediile sau mai rău, dacă vor fi încheiate. Nu se știe nici dacă anul va fi într-adevăr înghețat, așa cum se speculează sau dacă se vor face cursuri pe timpul verii. O parte dintre elevi nu știu nici măcar ce le va rezerva săptămână ce urmează. Un sondaj realizat de Consiliul Județean al Elevilor Brașov, la care au răspuns 37 de unități de învățământ din întreg județul a arătat următoarele:
-
în 7 unități de învățământ: Toți profesorii fac grevă, nu mergem deloc la școală;
-
în 21 de unități de învățământ: O parte din profesori fac grevă, mergem la unele ore;
-
în 21 de unități de învățământ: Nu se face grevă, mergem la școală”, se arată în comunicat.
Elevii reclamă lipsa de coordonare şi de respect: avem elevi care parcurg 30-40 de km să ajungă dimineaţa la şcoală
Președintele CJE Brașov, Filip Năstase, a declarat că există o problemă legată de elevii care vin din alte localităţi la şcoală în aceste zile, degeaba:
“Avem elevi care parcurg distanțe de peste 30-40 de km ca să ajungă în fiecare dimineață la școală. Ințelegem și susținem cauza profesorilor, doar că, pentru elevi, beneficiarii principali ai sistemului de educație, este o lipsă de coordonare și de respect. Elevii care depun aceste eforturi colosale pentru a susține doar una sau două ore pe zi sunt nevoiți să petreacă 3,4 sau mai multe ore degeaba la școală.”
Colega acestuia, Andra Gheorghe, care este director al departamentului Avocatul Elevului din cadrul CJE Brașov susține, la rândul său că această situaţie crează agitaţie şi multe speculaţii:
“Acest eveniment creează categoric o mare agitație în rândul populației și foarte multe speculații, care nu fac decât să accentueze haosul resimțit. Însă această perioadă este cu atât mai neplăcută, ba chiar neliniștitoare, pentru elevii aflați în ani terminali, întrucât viitorul lor ar putea fi puternic afectat în cazul în care această grevă nu se va atenua în perioada imediat următoare. Examenele ce vor hotărî viitorul acestora se apropie cu pași repezi însă cu toate acestea nu există o certitudine privind modalitatea în care se va proceda în continuare. Nu se știe dacă mediile acestor elevi vor fi încheiate pentru a putea susține examenele sau dacă vor exista suficienți profesori pentru a organiza examenele și pentru a le corecta lucrările.
Toate aceste întrebări și nelămuriri nu fac decât să creeze un mediu categoric neprielnic educației de care beneficiarii direcți ai acestui sistem ar trebui să se bucure pe deplin. Înțelegem, respectăm și susținem lupta profesorilor cu sistemul, însă ne dorim ca această luptă să nu ne afecteze și pe noi, elevii. Ne dorim ca educația și calitatea acesteia să nu fie afectată.
Avem nevoie de răspunsuri la întrebări și de certitudinea că situația de față nu ne va afecta și pe noi sau viitorul nostru”.