FOTO. Fostul depou de tramvaie de la Braşov devine campus preşcolar, cu creşa şi grădiniţă pentru zonele rezidenţiale noi din Tractorul

Primăria municipiului Braşov va preda către Compania Naţonală de Investiţii (CNI) terenul de la fostul depou de tramvaie din zona Tractorul, unde ca fi construit un campus preşcolar cu creşă şi grădiniţă. Acesta va fi primul campus realizat la Braşov după 1989 şi va fi finanţat prin fonduri europene, din Programul Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR).

Terenul pe care va fi ridicat campusul preşcolar va fi predat azi către CNI, după ce a fost amenajat şi pregătit pentru viitoarea construcţie.  

Aici se va construi o creșă medie, de 70 de locuri, pentru care Braşovul a obținut deja finanțare. Aceasta este, de altfel, prima dintre cele două construcţii ale campusului, care intră în şantier. O altă parte a terenului va fi utilizată pentru construirea unei grădinițe de 240 de locuri, proiect aflat în fază de aprobare a studiului de fezabilitate și indicatorilor tehnico-economici. 

Conform primarului, Allen Coliban, față de evaluarea inițială, municipalitatea a reușit să realizeze aceste lucrări la un cost mai mic cu 60%. Astfel, în loc de 3,85 milioane de lei, a plătit doar 1,6 milioane de lei, iar economia la bugetul local fost de aproximativ 2,25 milioane de lei.

Cum va arăta noua creșă de 70 de locuri de pe str. Ioan Socec din Braşov:

Creșa este un proiect tip al CNI, cu o capacitate de 7 grupe, cu un singur nivel (parter) și cu o suprafață construită de 1.765,82 m.p. Conform contractului de finanțare, valoarea eligibilă a investiției este 13.983.421,80 lei fără TVA, finanțare nerambursabilă 100%, și include toate categoriile de cheltuieli necesare dării în folosință a acestei creșe, respectiv:

  • lucrări pentru amenajarea terenului, lucrări de demolare pentru eliberarea terenului. Acestea se vor deconta din valoarea lucrărilor realizate pe lotul de teren aferent creșei;
  • lucrări de construire și dotare a obiectivului de investiții;
  • proiectare și asistență tehnică;
  • asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții;
  • alte cheltuieli (cote, taxe, avize, cheltuieli diverse și neprevăzute, organizare șantier).

Cum va arăta Grădiniță cu 240 de locuri

Grădinița proiectată va avea trei niveluri, demisol parțial, parter și etaj, cu 12 săli de clasă, grupuri sanitare, bucătărie și loc pentru servit masa, cabinet medical, izolator, anexe pentru depozitare materiale didactice. La acestea se adaugă amenajările exterioare, care vor include un teren de sport și un loc de joacă. Valoarea estimată a lucrărilor este de 12,6 milioane de lei. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici, se va lansa procedura de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic și execuția lucrărilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.