Alimentarea cu apă a stației de tratare a apei din lacul de acumulare de pe Tărlung (de unde este alimentat municipiul Brașov) stă într-o singură conductă, proiectată inițial doar pentru cazuri de urgență. Conducta principală nu mai poate fi folosită și urmează să fie înlocuită.
Administraţia Naţională „Apele Române” – Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov documentația pentru Reabilitarea Aducţiunii cu apă Săcele-firul I, pe traseul cămin vane aval baraj până la intrarea în Staţia de tratare a apei din municipiul Săcele.
Proiectul vizează montarea unei noi conducte cu o lungime de 2,6 km, care să lege lacul de acumulare de stația de tratare. De asemenea, vor fi refăcute și celelalte amenajări, astfel încât să se asigure continuitatea alimentării cu apă a populației.
Care este situația actuală a aducțiunii de apă de la Tărlung
În documentația depusă la Agenția pentru Protecția Mediului Brașov se arată că „datorită stării avansate de deteriorare a celor două conducte de la aducţiunea baraj Târlung – staţia de tratare, există un risc permanent de întrerupere a alimentării cu apă a municipiului Braşov, cu consecinţe grave sociale şi economice. Pentru siguranţa alimentării cu apă a staţiei de tratare au fost executate două fire de aducţiune. În momentul actual din cauza deteriorării firului 1 staţia de tratare este alimentată numai prin conducta de rezervă; care prezintă la rândul ei un risc de blocare, ea fiind dimensionată ca rezervă şi nu ca o folosinţă permanenţă.
Realizarea investiţiei pentru reabilitarea conductei firului 1 este necesară pentru siguranţa alimentării cu apă potabilă a populaţiei mun. Săcele şi judeţul Braşov”.
În cazul întreruperii alimentării cu apă de la acumularea de pe Tărlung există și un plan de rezervă, la care s-a apelat și în perioadele în care apa din lacul de acumulare era prea tulbure pentru a mai putea fi filtrată. Astfel, Compania Apa Brașov are în exploatare mai multe puțuri de mare adâncime, folosite în situații de urgență.