Daciile istorice, expuse sâmbătă în Piața Sfatului. Va putea fi admirat și un model al cărui prototip a fost realizat la Brașov

Retromobil Club România prin secția sa Dacia Clasic îi așteaptă pe brașoveni la „Întâlnirea Națională Dacia Clasic” ce va avea loc în Piața Sfatului din Brașov, sâmbătă, 17 iunie între orele 11.00 si 15.00.
Organizatorii au anunțat că sunt așteptate să sosească peste 50 de automobile Dacia din toate colțurile țării, exemplare perfect restaurate și păstrate de către membrii Retromobil Club România, relatează autostiri.ro.

La evenimentul din 17 iunie 2023 de la Brașov vor fi prezente și câteva mașini extrem de rare:

– Bucureșteanul Dan Becheanu va veni la Brașov cu o Dacia „Papuc” 1302 în curs de restaurare, probabil singurul exemplar din acest model care a mai reușit să supraviețuiască. Automobilele de acest tip au fost produse în perioada 1975-1982 și aveau doar cu motor de 1300 cmc și 54CP. Sarcina utilă era de 550 kg. Unii posesori au înlocuit motorul de 1300 cmc cu unul mai mare de 1400 cmc, pentru un cuplu mai bun și pentru a putea face mai ușor față sarcinilor mai ridicate.

– Daniel Giulescu va aduce o Dacia 10, una dintre denumirile date la export primei generatii de ARO 10, un vehicul de teren de dimensiuni mici care folosea multe componente preluate de la Dacia 1300, iar mai tarziu de la Dacia 1310. Printre elementele împrumutate de la Dacia se numără motorul, puntea față, tabloul de bord și numeroase accesorii interioare.

– La eveniment vor veni și câteva Dacii Sport, o variantă cu 2 uși a Daciei 1310, produsă după un prototip realizat chiar la Brașov. Modelul nu era asamblat în fabrica de la Pitești, ci într-un atelier din localitatea Ștefănești, județul Argeș, unde se efectuau multe operațiuni manuale asupra caroseriei. Dacia Sport a fost dotată inițial cu motorul standard de 54 de cai, apoi a primit motorul de 1400cmc de 65CP. În total s-au fabricat puțin peste 5.000 de exemplare.

Întâlnirea Națională Dacia Clasic este organizată de secția Dacia Clasic a Retromobil Club România, care are drept scop salvarea cât mai multor automobile care au marcat istoria țării. Evenimentul se bucură de sprijinul GRAWE, Dacia, Materom și Fan Courier.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.