Site icon

Campania națională „Ajutăm România să audă” ajunge la Făgăraș. Făgărăşenii se pot testa gratuit

Localnicii din Făgăraş sunt invitați să-și testeze gratuit auzul, în primele două zile ale lunii august, între orele 09.00 și 17.00. Acţiunea are loc în zona pietonală din Piața Republicii, în fața Primăriei Făgăraș.

Campania își propune să sporească gradul de conștientizare cu privire la impactul pe care hipoacuzia și deficiențele de auz îl au asupra populației din România. Persoanele interesate vor beneficia de consultanță din partea specialiștilor echipați cu tehnologie modernă.

De ce servicii vor beneficia făgărășenii?

Serviciile puse la dispoziție făgărășenilor cuprind testare auditivă, audiogramă tonală, audiogramă vocală și interpretarea rezultatelor acestora. Toate aceste evaluări sunt realizate de un Acustician Audioprotezist într-o autorulotă bine configurată și echipată în acest scop.

După finalizarea testării, fiecare pacient va primi rezultatul și interpretarea acestuia.

Cine poate beneficia de consult?

Consultul este deschis tuturor persoanelor cu vârsta de peste 5 ani din Făgăraş şi zonele adiacente.

Campania “Ajutăm România să audă!” este o inițiativă socială organizată de compania S.C. LUGIA NEW SERV S.R.L. din Ploiești, având ca scop conștientizarea și educarea populației cu privire la sănătatea auditivă. Potrivit organizatorilor, campania este derulată la nivel național și vizează inițial județele Prahova, Buzău, Dâmbovița, Galați, Vrancea, Bacău, Neamț, Suceava, Botoșani, Argeș, Vâlcea, Olt, Dolj, Brașov, Sibiu, Alba și Hunedoara.

Peste două milioane de persoane din România au deficienţele de auz

Conform unui studiu publicat în 2019, peste 2 milioane de persoane din România suferă de deficiențe auditive, iar până la 50% dintre acestea au vârsta sub 65 de ani, inclusiv copii și tineri. În plus, 3 din 1.000 de bebeluși se nasc cu probleme permanente de auz.

Odată cu înaintarea în vârstă riscul de a dezvolta probleme auditive, cum ar fi pierderea auzului, crește. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, structurile interne ale urechii pot suferi deteriorări, ducând la pierderea auzului parțială sau chiar totală.

Existența unei expuneri frecvente și îndelungate la niveluri ridicate de zgomot poate duce la o deteriorare treptată a auzului. Aceasta poate fi cauzată de locurile de muncă cu zgomot puternic sau de expunerea constantă la surse de zgomot puternice în mediul urban. Utilizarea frecventă a căștilor cu volum ridicat, ascultarea muzicii la un volum mare sau utilizarea dispozitivelor audio la un volum excesiv, pot duce la deteriorarea auzului în timp.

Cum putem preveni sau cum putem întârzia cât mai mult astfel de probleme de sănătate?

Evitați expunerea prelungită la zgomote puternice sau utilizați protecție auditivă (caști, dopuri auditive) în medii cu zgomot ridicat, precum concerte, fabrici sau locuri de muncă zgomotoase.

Ascultați muzica, televizorul sau alte dispozitive audio la un volum moderat. Evitați ascultarea la un volum prea mare, în special prin căști.

Tratați prompt orice infecții ale urechii și urmați recomandările medicale pentru a evita posibile complicații care pot afecta auzul.

Unele boli și afecțiuni, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială, pot afecta auzul. Mențineți un stil de viață sănătos și consultați medicul pentru a trata orice afecțiuni medicale existente.

Recomandările specialiştilor

Faceți teste auditive regulate, mai ales dacă sunteți expus la factori de risc pentru probleme auditive sau aveți vârsta înaintată. Identificarea timpurie a pierderii auzului poate duce la intervenții mai eficiente.

Uneori, persoanele pot suferi de pierdere a auzului, dar nu sunt conștiente de acest lucru sau nu caută ajutor medical. Lipsa de conștientizare și de testare periodică poate duce la subestimarea numărului real de persoane cu probleme auditive.

Exit mobile version