Râșnovul va avea un centru de consiliere și sprijin pentru părinții și copiii aflați în dificultate vor beneficia de sprijin și consiliere. Centrul va fi realizat printr-un parteneriat încheiat între Primăria Râșnov și Fundația Hope and Homes for Children.
Astfel, Primăria Râșnov pune la dispoziție terenul necesar, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați, dar se va ocupa și de asigurarea utilităților necesare pentru funcționarea corespunzătoare a centrului, aducându-le până în dreptul terenului.
„Centrul va fi construit de către Fundația Hope and Homes for Children România, iar primăria va include acest centru în propriul sistem de asistenţă socială ”, a anunțat primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, pe rețelele de socializare.
Scopul centrului este să ofere programe și activități personalizate pentru copii, sprijinindu-i să-și dezvolte abilitățile sociale și emoționale, pentru a le crea un sentiment de siguranță și apartenență și pentru a le îmbunătăți încrederea în sine, relațiile interpersonale și reziliența. Centrul își propune să vină în sprijinul părinților și copiilor aflate în situații vulnerabile, pentru a preveni abandonul familial sau școlar și pentru a contribui la îmbunătățirea integrării sociale și profesionale. În cadrul programelor oferite, centrul va oferi sprijin pentru învățarea școlară, prin activități de ajutor la teme și pregătire pentru evaluări, dar și activități extrașcolare pentru recreere.
„Complexul de Servicii Comunitare Râșnov, prin programele de educație, igienă și sănătate oferite comunității, va schimba viața copiilor și familiilor aflate în situații vulnerabile, oferindu-le oportunitatea de a-și imagina un viitor mult diferit față de oportunitățile actuale. Centrul include un spațiu de igienă, un birou de asistență socială, dar și un cabinet medical, pentru a reuși să sprijine solicitanții din cât mai multe puncte de vedere”, se mai arată în postarea amintită.
Centru de zi și pentru copii din Săcele, Tărlungeni, Hărman, Sânpetru, Cristian, Ghimbav, Brașov și Budila
Un centru de zi de consiliere și sprijin reprezintă un mediu în care părinții și copiii pot interacționa cu alte familii care se confruntă cu aceleași provocări, creând astfel o rețea de sprijin și reducând sentimentul de izolare socială. Astfel de locuri nu sunt de neglijat în societatea contemporană și avem nevoie de cât mai multe, pentru ca un număr cât mai mare de persoane să poată primi ajutor specializat.
Anul trecut, în aceeași perioadă, a fost deschis în zona Florilor-Craiter din municipiul Brașov, Centrul de Zi de Consiliere și Sprijin pentru Părinți și Copii Brașov, cu o capacitate de 50 de locuri, destinat sprijinirii copiilor cu probleme de comportament din Săcele, Tărlungeni, Hărman, Sânpentru, Cristian, Ghimbav, Brașov și Budila, precum și familiilor acestora, pentru a preveni separarea lor. Familiile acestora primesc și ele sprijinul necesar.
Bani europeni pentru mai multe centre în județul Brașov
În anul 2021 Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Brașov anunța că „înființează, cu fonduri nerambursabile, 3 centre de zi de consiliere și sprijin pentru copiii cu tulburări de comportament. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov implementează un amplu proiect privind creşterea calităţii serviciilor sociale oferite, în comunitate, copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare de familie, și familiilor acestora. până la sfârșitul acestui an vor fi înființate centre de zi de consiliere și sprijin în Brașov, Făgăraș și Rupea, pentru un număr de 110 copii și familiile lor, dublate de implementarea unor măsuri de susţinere pentru copii cu tulburări de comportament aflaţi în risc de separare şi familiile lor. În plus, pe parcursul anului 2021 a fost dezvoltat un program de identificare şi monitorizare a copiilor cu tulburări de comportament, aflaţi în risc de separare”.