Direcția de Asistență Socială Brașov vrea să conteste controlul de la Căminul pentru persoane vârstnice din Noua. Care sunt argumentele direcției

Șase instituții au verificat în 10 iulie Căminul pentru persoane Vârstnice din cartierul brașovean Noua din Brașov, administrat de Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei. Au fost constatate unele deficiențe însă DAS a anunțat că va contesta procesul – verbal de constatare.

Ce deficiențe au fost constatate:

  • Au fost găsite patru lămâi mucegăite.
  • Modul în care s-a făcut igienizarea unui cuptor, a hotei și a hornului.

Referitor la această problemă, directorul DAS Brașov, Mariana Topoliceanu, a declarat că respectivul cuptor nu fusese folosit pentru prepararea mâncării.

  • Existența unei pete de igrasie pe un perete a unui hol.
  • O cadă de duș acoperită cu depuneri de calcar.

Conducerea DAS a menționat că se caută sursa infiltrației, după care se vor face și lucrările.

  • Un cearceaf mai scurt decât salteaua patului.
  • Probleme în ceea ce privește respectarea normelor ISU.

Clădirea a fost dată în folosință în 2005 – 2006, iar la momentul respectiv respecta toate standardele. Problemele au apărut după ce legislația a fost modificată, în urma incendiului de la Colectiv, fiind impuse noi normative. Conform directorului DAS Brașov, unele lucrări de conformare au fost făcute (s-au montat uși care să se deschidă spre exterior), iar vârstnicii nedeplasabili au fost mutați la parter, după ce au fost amenajate saloanele. În schimb, sunt unele normative pentru care nu au fost găsite soluții tehnice (cum este de exemplu, cazul holurilor, despre care reprezentanții ISU susțin că nu au lățimea corespunzătoare).

Pe de altă parte, Mariana Topoliceanu a afirmat că a cerut de mai multe ori Inspectoratului pentru Situații de Urgență să vină la cămin să facă exerciți de evacuare în caz de incendiu, dar ISU nu a răspuns solicitării.

De asemenea, ISU a solicitat ca la Căminul pentru Persoane Vârstnice să existe angajați care să se ocupe de evacuarea seniorilor în cazul producerii unor incendii. „O astfel de problemă nu o putem rezolva în condițiile în care posturile ne sunt blocate”, a declarat Topoliceanu.

  • Nu este respectat criteriul privind numărul de asistenți raportat la numărul de rezidenți. Altfel, spus, numărul de lucrători sociali este prea mic, iar potrivit declarației directorului DAS Brașov problema nu poate fi rezolvată cât timp posturile sunt blocate.

Pe de altă parte, Mariana Topoliceanu a declarat că Direcția de Asistență Socială face toate eforturile pentru a asigura condiții optime vârstnicilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.