Site icon

O femeie a născut pe trotuarul din faţa unui spital public. Nu a fost primită în spital, din lipsă de locuri/ În urma verificărilor, Inspecţia Sanitară a dat 3 amenzi

Captură de ecran

O femeie în vârstă de 24 de ani a născut în această dimineaţă pe trotuarul din faţa unui Spitalului Urziceni, după ce nu a fost primită în unitatea medicală, pe motiv că nu exista linie de gardă de ginecologie. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, luni, că Inspecţia Sanitară de Stat verifică situaţia şi încearcă să reconstituie întreaga situaţie. Chiar azi au venit şi primele sanţiuni.

Imagini cu o femeia care naşte pe trotuar, în faţa Spitalului Urziceni, au fost publicate, luni, pe Facebook, Femeia nu ar fi fost primită în unitatea medicală din lipsă de locuri dar şi pentru că spitalul nu avea linie de gardă de ginecologie, astfel că a fost trimisă la Spitalul din Slobozia.

Informaţia a fost făcută publică pe Facebook, de către un bărbat, care a publicat şi un filmuleţ cu naşterea care a avut loc pe trotuarul din faţa spitalului. (VEZI VIDEO AICI)

“În ce lume trăim!!!! ROMÂNIA lucrului bine făcut! Cum este posibil aşa ceva!!! Femeia asta naşte în faţă Spitalului URZICENI“, a scris, luni, pe Facebook, bărbatul care a publicat imaginile în care se vede o femeie, întinsă pe caldarâm, în timp ce naşte, fiind asistată de două cadre medicale.

Întins pe trotuar, pe o pânză albastră, probabil sterilă, se vede şi un nou-născut, curăţat de către cadrele medicale cu ceea ce par a fi şerveţele.  La un moment dat, se aude plânsul copilului. 

“Gata, bravo! Gata“, se aude vocea unei femei. 

Bărbatul care a publicat imaginile susţine că femeia nu a fost primită în spital pe motiv că nu au locuri şi că a venit prea târziu.

“A fost dată afară din spital şi a născut în faţa spitalului pe trotuar! Groaznic!!!“, a mai scris bărbatul.

Ministrul Sănătăţii a trimis Inspecţia Sanitară de Stat la Spitalul din Urziceni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a transmis, luni, că Inspecţia Sanitară de Stat verifică situaţia femeii care a născut pe trotuar în faţa Spitalului Urziceni şi încearcă să reconstituie întreaga situaţie. 

”Am văzut imaginile. În momentul de faţă, Inspecţia Sanitară de Stat încearcă să reconstituie exact întreaga situaţie şi vă vom pune toate inftomaţiile pe care le avem la dispoziţie precum şi măsurile care au fost luate în cazul în care ele se impun”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul unei intervenţii avute online, în cadrul conferinţei “Atrofia musculară spinală – cum creştem şansa la o viaţă fără dizabilităţi”, organziate de Centrul “Dr. Nicolae Robănescu”.

După verificări, Ministerul a prezentat firul întâmplărilor

După verificările făcute în cursul zilei de azi, Ministerul Sănătăţii a prezentat şi firul întâmplărilor de la Spitalul din Urziceni.

Pacienta, în vârstă de 24 de ani, mamă a altor doi copii, s-a prezentat la spital la ora 05.00 şi, motivând că nu există pentru Obstetrică – Ginecologie medic de gardă, a fost chemată o Ambulanţă pentru a o transporta la alt spital. Un medic chirurg trebuia, însă, să supravegheze acordarea îngrijirii medicale femeii, dar, din verificări, reiese că nici măcar nu a fost însoţită până la ambulanţă.

“Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraş, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată şi supravegheată de personalul spitalului şi a născut în spaţiul exterior Compartimentului de Primiri Urgenţe”, a transmis, luni, MInisterul Sănătăţii.

Instituţia precizează că incidentul s-a produs în jurul orei 05.00.

“O femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului Municipal Urziceni. Cu toate că în spital există o secţie de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenţei medicale. Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgenţă 112, care a trimis o maşină aflată în imediata apropiere”, a mai transmis ministerul.

Instituţia a explicat că, “din primele informatii, se pare că pacienta nu a fost consultată, supravegheată şi însoţită până la maşina Ambulanţei, ceea ce a determinat declanşarea naşterii în spaţiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanţei”.

”Precizăm faptul că în momentul de faţă, copilul şi mama sunt în stare bună şi sunt internati la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slobozia. Inspecţia Sanitară de Stat s-a deplasat la faţa locului pentru control şi pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislaţiei în vigoare”, a mai transmis ministerul.

Amenzi pe persoană fizică pentru mnagerul spitalului şi pentru medicul de gardă

Managerul Spitalului Municipal din Urziceni, precum şi medicul de gardă şi asistenta care se aflau în tură atunci când s-a prezentat femeia în travaliu care nu a fost primită în unitatea sanitară au fost sancţionaţi cu amenzi, a declarat, luni, şeful Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana, citat de Agerpres.

“Colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebuie să o dai spitalului şi efectiv banii să îi luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistentă care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare, să solicite medicul – tot cu 4.000 de lei. Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Colegii mei sunt în continuare în control, pentru că şi domnul director medical avea atribuţii la fel ca şi doamna manager, dar înţeleg că între timp s-a internat într-un spital şi este în concediu medical”, a afirmat Comana, într-o conferinţă de presă la Ministerul Sănătăţii.

 Spitalul din Urziceni avea o secţie de Obstetrică şi ginecologie, dar nicun medic specialist

Potrivit şefei Inspectţiei Sanitare de Stat,la spitalul din Urziceni există o secţie de Obstetrică-Ginecologie, cu 25 de paturi, dar niciun medic cu aceste specialităţi sau vreu meic specializat pe neonatologie.

“La Spitalul Municipal din Urziceni s-a constatat că există în structură o secţie de obstetrică ginecologie cu 25 de paturi şi cinci de neonatologie. Nu există medic nici de neonatologie, nici de ginecologie şi nici măcar medic anestezist după orele 15,00. Pacienta care s-a prezentat la spital a venit cu maşină proprietate personală, a ajuns la Compartimentul de Primiri Urgenţe unde înţeleg că a fost văzută de către o doamnă asistent. În mod normal, conform Ordinului 1706, doamna asistentă trebuia să solicite investigaţii din partea medicului de gardă. Medicul de gardă nu a fost chemat, timp în care doamna asistent s-a gândit să sune la 112 ca să solicite transferul interclinic al pacientului”, a explicat şefa Inspecţiei Sanitare de Stat.

Mioara Comana a menţionat că Spitalul din Urziceni avea un protocol conform Ordinului 1091 din 2006 care prevede transferul interclinic al pacienţilor de la spitalele cu competenţe reduse la spitalele cu competenţe terapeutice mai mari

Exit mobile version