Site icon

ANAF vrea să confişte jumătate din sumele care nu pot fi justificate. Măsura îi va lovi din plin pe lăutari sau medicii şpăgari

Draft-ul de lege propus pentru modificarea Codului Fiscal prevede, printre altele, o “trataţie” aparte pentru sumele care nu pot fi justificate sau nu au fost declarate. ANAF propune impozitarea lor cu 50%.

De exemplu, un doctor care a primit cadouri de la pacienți sau un lăutar care a încasat și nu a declarat sumele respective de bani de la o nuntă sau petrecere sunt vizaţi de această prevedere. Practic, dacă cineva îşi cumpără mașini scumpe, case sau bijuterii valoroase, atunci va trebui să justifice la ANAF şi din ce surse provin banii cu care a achiziţionat acele bunuri, dacă din veniturile lor oficiale (salarii) nu aveau cum să și le permită.

Inspectorii le calculează un impozit pe sumele nejustificate şi conform actualei legislaţii. În acest moment este vorba de 16%, dar conform draftului propus pentru modificarea legislaţiei, dacă se va adopta măsura, ANAF le va cere jumătate din sumă plus accesorii.

Draft-ul cuprinde multe creşteri de impozite

Conform draftului obținut de HotNews.ro, Guvernul propune majorarea unor taxe şi impozite pentru echilibrarea deficitului bugetar. Este vorba, printre altele de creșterea impozitului pe dividende, majorarea TVA la anumite produse și servicii. De asemenea, se propune şi eliminarea excepţiei de plată a impozitelor pentru salariaţii din domeniul construcţiei

Impozitul pe dividende va crește de la 8% la 10%

În cazul dividendelor distribuite în baza situaţiilor financiare interimare întocmite în cursul anului 2023, cota de impozit pe dividende este de 8%, fără recalcularea impozitului pe dividendele respective, după regularizarea acestora pe baza situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2023.

Crește TVA de la 5% la 9% pentru:

Impozit pe tranzacțiile imobiliare de 5% din prețul de vânzare

Documentul mai prevede că sunt obligate la plata impozitului pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale, stabilit conform prezentului titlu, persoanele juridice și persoanele fizice autorizate potrivit legii care înstrăinează, prin vânzare, clădiri rezidențiale.

Prevederile se aplică și în cazul persoanelor fizice care înstrăinează, prin vânzare, clădiri rezidențiale din patrimoniul afacerii, pe baza extrasului de carte funciară din care să rezulte că imobilul face parte din patrimoniul afacerii

Impozitul pe tranzacțiile imobiliare cu clădiri rezidențiale se calculează, la prima vânzare, prin aplicarea unei cote de 5% asupra prețului de vânzare al fiecărei clădiri rezidențiale vândute, din care se scade valoarea de 600.000 lei, fără a lua în considerare taxa pe valoarea adăugată aferentă.

În situația în care prețul de vânzare al fiecarei clădiri rezidențiale este inferior valorii minime stabilite prin studiul de piaţă realizat de către camerele notarilor publici cu experţi evaluatori autorizaţi în condiţiile legii, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piaţă din care se scade valoarea de 600.000 lei.

Nouă taxare la microîntreprinderi

Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor vor fi:

1. realizează venituri peste 300.000 lei;

2. desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5821 – Activități de editare a jocurilor de calculator, 5829 – Activități de editare a altor produse software, 6201 – Activități de realizare a soft-ului la comandă (software orientat client), 6209 – Alte activități de servicii privind tehnologia informației, 5610 – Restaurante, 5621 – Activități de alimentație (catering) pentru evenimente, 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a., 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor, 6910 – Activități juridice, pentru activități ale notarilor și avocaților, 8621 – Activități de asistență medicală generală, 8622 – Activități de asistență medicală specializată, 8623 – Activități de asistență stomatologică, 8690 – Alte activități referitoare la sănătatea umană.

Mai multe detalii despre propunerile de modificare a Codului fiscal, AICI.

Exit mobile version