Site icon

Cafenelele de odinioară, la Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului. Ce capitală europeană a inspirat Brașovul

Brașovenii și turiștii vor avea ocazia de a vedea cum erau cafenelele Brașovului, dar și care erau tendințele vestimentare în spre finalul veacului XIX în orașul de la poalele Tâmpei. Acestea vor fi prezentate în expoziția „Mode și cafenele în Brașovul de odinioară” de la Muzeul Civilizației Urbane din Piața Sfatului, ce va fi vernisată vineri, la ora 17.00. Expoziția poate fi vizitată în lunile august–septembrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00–18.0.

„Prezentăm onoratului public expoziția de față, care oferă informații despre prăvăliile de modă și cafenelele brașovene din perioada Belle Epoque. În acea vreme, moda, atât cea a doamnelor, cât și cea a domnilor, era mult influențată de noutățile vestimentare purtate la Viena. Tot după model vienez erau și cafenelele apărute în oraș spre finalul veacului XIX”, au spus reprezentanții muzeului.

Expoziția include atât obiecte din colecțiile Muzeului de Etnografie Brașov, cât și din colecția Muzeului Național Bran. Printre altele, vizitatorii vor putea admira o piesă deosebită, caseta de argint, pentru bijuterii, care decora în perioada interbelică Salonul de Muzică și Biblioteca Reginei Maria din Castelul Bran.

De asemenea, vor fi expuse accesorii, obiecte vestimentare, cărți poștale și fotografii din colecții private (Raluca Partenie și Edmund Vass). De asemenea, designerii Andreea Matei, Corvin Matei și Kristina Dragomir au reconstituit un costum purtat de o doamnă care a locuit în Brașov. Sursa lor de inspirație a fost o fotografie aflată în patrimoniul Muzeului de Etnografie Brașov, realizată de renumitul fotograf Leopold Adler în jurul anului 1890.

Exit mobile version